Nyheter Sverige

MP: Satsa på brobryggare i skolan

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin sommartalade för femte gången i uppväxtens skånska Vittsjö.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin sommartalade för femte gången i uppväxtens skånska Vittsjö.

Miljöpartiet vill ha hårda straff mot stenkastning mot polis. Men brobyggartjänster i skolor i utsatta områden kan vara ett sätt att förebygga det, enligt språkröret och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– Vi måste ha hårda straff mot stenkastning och vi måste också ha hårt arbete för att det aldrig ska förekomma någon stenkastning, för att ingen någonsin ska få för sig den idiotiska idén att kasta sten på dem som ska skapa trygghet, sade Fridolin i sitt sommartal, det femte i ordningen, i hemtrakternas Vittsjö i norra Skåne.

Brobyggartjänsterna är inget som MP ännu lyft med regeringspartnern Socialdemokraterna. Men de skulle kunna rymmas inom det redan existerande programmet för Samverkan för en bättre skola, som omfattar cirka en halv miljard kronor per år.

– Från Miljöpartiet är vi beredda att skjuta till mer pengar, säger han.

Han tror att det kan handla om 100–150 skolor i de 55 områden med stor segregation, arbetslöshet och andra problem, som polisen listat runt om i landet. Det är också ställen där det har förekommit stenkastning och hot mot polis och räddningstjänst.

I sitt tal talade Fridolin om att han uppfattar att det finns det tre saker, bland andra, som människor värderar lite mer: Tid till mer än bara arbete, möjlighet att utveckla kreativitet och trygga, bra lokalsamhällen.

Tämja snorvalpar

Skolan har enligt Fridolin en nyckelroll för det trygga lokalsamhället. Brobyggarna skulle anställas för att säkra samarbetet mellan skola och samhälle för att förebygga exempelvis kriminalitet, otrygghet, skolfrånvaro och ungas brist på framtidstro.

Han talade om hur han och familjen deltagit i en Pride-manifestation i Stockholmsförorten Rissne på fredagen, för att hedra offren i Orlando. Några tjejer hade tidigare målat en bänk i regnbågens färger. Men den hade, enligt Fridolin, några "kaxiga killar som tror att de äger orten" försökt elda upp. Och i går anmäldes några fall av misshandel, det kastades molotovcocktails och brändes bilar i Rissne.

– Det är här fajten står nu, mellan vanliga hederliga människor som vill jobba, verka i och älska sitt område, och en liten klick kriminella och snorvalpar som vill ta det tillbaka. Det ska vara allas trygga område, överallt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset