Nyheter Sverige

MP skyddar sig mot extremism

Amanda Lind är ny partisekreterare för Miljöpartiet sedan maj i år. Arkivbild.
Amanda Lind är ny partisekreterare för Miljöpartiet sedan maj i år. Arkivbild.

Som en följd av vårens skandaler inom Miljöpartiet startar partiet ett omfattande program för att skydda sig mot otillbörlig påverkan från människor eller grupperingar med extrema åsikter.

Miljöpartiets stadgar kommer också att ändras, uppger TV4-nyheterna. Partiet ska se över behovet av att anlita expertis på området och förtroendevalda ska utbildas.

Enligt Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet, handlar det om flera processer.

– Dels processer som har pågått sedan en längre tid tillbaka, för att utveckla och stärka vår organisation på olika sätt, och dels processer som vi har satt i gång efter vårens händelser, säger hon till TT.

Frågor om infiltration

– Det ställdes frågor kring infiltration och så kallad otillbörlig påverkan och då vill vi såklart säkerställa att vi som parti har fungerande rutiner för att säkerställa att vi kan hantera en situation om en sådan skulle uppstå, säger Amanda Lind.

Hon berättar att partiet hittills inte sett tecken på att vara utsatta för något sådant.

– Men vi vill självklart ta de här frågorna på allvar.

Hon tycker inte att Miljöpartiet har varit godtroget.

– Nej, vi har inte sett några tecken på att vi skulle vara utsatta och jag tror inte att vi skulle vara mer godtrogna än något annat parti. Vi tycker att det är klokt att vi, när vi får en sådan här fråga, tar tag i den och ser över den på det sätt vi kan.

Tillräcklig kunskap

En del konkreta insatser har redan gjorts bakåt i tiden, enligt henne.

– Vi har sett över våra processer kring val och nomineringar och att säkerställa att vi har en organisation som är motståndskraftig mot kupper. Sådant som alla partier gör regelbundet. Sedan handlar det om att säkerställa att vi har tillräcklig kunskap, säger hon.

När allt är på plats är oklart än så länge.

– En del saker har vi gjort redan och en del är i sin linda.

Vårens skandaler

Till skandalerna under våren hörde bland annat förre ministern Mehmet Kaplans samröre med extrema organisationer, en förtroendevald som inte ville ta kvinnor i hand och andra som på bild gjorde det så kallade rabia-tecknet som uppges ha koppling till det Muslimska brödraskapet.

– Man ska kunna vara trygg att alla som företräder Miljöpartiet på alla nivåer står för Miljöpartiets värderingar och inget annat, säger språkröret Gustaf Fridolin till TV4.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset