Nyheter Sverige

MP tappar bland unga kvinnor

Turbulensen inom Miljöpartiet som resulterade i att kongressen i maj valde Isabella Lövin till nytt språkrör tycks ha satt sina spår på väljarstödet.
Turbulensen inom Miljöpartiet som resulterade i att kongressen i maj valde Isabella Lövin till nytt språkrör tycks ha satt sina spår på väljarstödet.

Unga kvinnor ratar Miljöpartiet efter vårens kris, visar SCB:s nya partisympatiundersökning.Samtidigt minskar stödet för Sverigedemokraterna kraftigt bland LO-män.

Miljöpartiets starka stöd bland unga kvinnor i åldern 18–29 år har nästan halverats sedan november i fjol. När SCB ställer frågan vilket parti som står dem närmast svarar 7,3 procent av de unga kvinnorna MP, en siffra som låg på 14,0 procent för ett halvår sedan.

Anmärkningsvärt tapp

Även om nedgången är kraftig nu, så började de unga kvinnorna lämna partiet redan tidigare.

– Det är anmärkningsvärt hur mycket de har tappat de senaste två åren, de har inte ens en tredjedel av det stöd de hade i maj 2014 i den här gruppen, säger Niklas Bolin, statsvetare på Mittuniversitetet, som studerat gröna och högerradikala partier.

Mätningen gjordes mitt under brinnande MP-kris med avhoppade ministrar, frågor om värderingar och ett språkrörsbyte. Partiet backar även i hela väljarkåren, men tydligast är nedgången bland unga kvinnor.

En annan tydlig förändring är att gruppen Övriga, där Feministiskt initiativ ingår, tar ett jättekliv framåt bland unga kvinnor, från 5,8 procent till 10,3 procent.

– Det är inte en speciellt vågad gissning att många av de missnöjda Miljöpartisympatisörerna går till FI, men vi ser också att Socialdemokraterna ökar i den här gruppen, säger Niklas Bolin.

SD backar

Även stödet för Sverigedemokraterna minskar jämfört med november. 13 procent uppger att Sverigedemokraterna är det parti som står dem närmast.

Bland manliga LO-medlemmar rasar SD-stödet från 31,5 procent i november till 24,3 procent. Samtidigt stärks stödet för Socialdemokraterna i denna grupp från 38,5 procent till 45,0 procent. Båda förändringarna är statistiskt säkra.

– Det skulle kunna vara en effekt av att traditionella S-väljare nu går tillbaka, säger Niklas Bolin.

Mest sympati

Till skillnad från andra opinionsundersökningar har de tillfrågade inte fått svara på frågan vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval i dag. I stället mäter undersökningen vilket parti man står närmast och har mest sympati för. De olika mätsätten gör att svaren kan bli olika, till exempel får Sverigedemokraterna högre stöd när det handlar om parti man tänker rösta på än parti man har sympati för. För S och M gäller det omvända.