Nyheter Sverige

MP-toppar oense om förslaget

Isabella Lövin, biståndsminister (MP), föreslås tillsammans med Gustav Fridolin som nytt språkrör av Miljöpartiets valberedning.
Isabella Lövin, biståndsminister (MP), föreslås tillsammans med Gustav Fridolin som nytt språkrör av Miljöpartiets valberedning.

Valberedningen föreslår att Lövin ersätter Romson. Ett slag mot Miljöpartiets feministiska profil anser Jabar Amin (MP). Men partikamraten Janine Alm Ericson tycker att han är tramsig.– Det Jabar är ute med är ovidkommande trams, säger hon.

Riksdagsledamoten Jabar Amins förhoppning var att både Åsa Romson och Gustav Fridolin skulle få fortsätta i alla fall ett år till.

– Vi borde inte byta i det hafsverk som är nu. Det är tragiskt att det är kvinnan som får stryka på foten, säger Jabar Amin.

Enligt riksdagsledamoten Janine Alm Ericson (MP) är anledningen till att Miljöpartiet har två språkrör att de alltid ska kunna säkerställa en jämställd ledning. Att en kvinna byts ut mot en annan kvinna kan aldrig vara feministiskt fel enligt henne.

– Valberedningen fann att Isabella hade ett starkt stöd och lade fram henne som kandidat. Det är inget ofeministiskt med det, säger hon.

Starkt stöd

Miljöpartiets distrikt i Norrbotten var det enda distrikt som officiellt gick ut och krävde att både Romson och Fridolin skulle bytas ut. Men distriktet var, enligt dess vice ordförande Mats Dahlberg, splittrat och han är nöjd med förslaget.

– Jag är helt övertygad om att förslaget kommer att få starkt stöd på kongressen, säger han.

Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström är också nöjd med valberedningens förslag.

– Jag tycker att det är bra. Jag tror att det kan ge oss den nystart vi behöver och leda Miljöpartiet framåt i regeringen, säger hon.

Förtjänar eloge

Varken Mats Dahlberg eller Hanna Lidström tror att valberedningens förslag skulle kunna skada partiets feministiska profil.

– Jag tycker att Åsa Romson själv sade det väldigt bra förut, att en kvinna är bättre än en annan kvinna kan aldrig vara något feministiskt problem, säger Hanna Lidström.

Per Bolund och Carl Schlyter, som sågs som potentiella efterträdare till Fridolin, svarade i förra veckan tydligt nej på frågan om de vill bli språkrör. Isabella Lövin var lite otydligare i sitt svar.

– Jag tycker att Carl Schlyter och Per Bolund förtjänar en eloge för att de inte ställer upp. Jag tycker att alla kandidater borde ha gjort som de, säger Jabar Amin.