Nyheter Världen

MSF-sjukhus bombat i Jemen – igen

I oktober skadades ett annat MSF-sjukhus i en flygräd i Saada.
I oktober skadades ett annat MSF-sjukhus i en flygräd i Saada.

Flera personer har dödats sedan ett sjukhus som stöds av Läkare utan gränser (MSF) träffats av en raket i norra Jemen. Det är tredje gången på fyra månader som en MSF-anknuten klinik drabbas av striderna i landet. Ett allvarligt mönster, anser MSF.

Minst fyra personer har dödats och ytterligare tio skadats på sjukhuset i Razeh i provinsen Saada, uppger organisationen i ett pressmeddelande. Tre av de skadade är MSF-personal. För två av dem är tillståndet allvarligt.

Flera byggnader har kollapsat och människor kan ha hamnat under rasmassorna.

Både personal och patienter har evakuerats till ett annat MSF-stött sjukhus i Saada.

Hade kännedom

MSF kan inte svara på varifrån projektilen avfyrats, men flygplan ska ha setts i luften kring tidpunkten för händelsen, enligt uttalandet. Huthirebellerna är starka i Saada och en saudiskt ledd allians har flygbombat rebellmål sedan i mars förra året.

Alla stridande parter har fått gps-koordinater till alla platser där MSF bedriver verksamhet och det finns ingen chans "att någon som har kapacitet att genomföra en flygattack eller avfyra en raket" inte skulle ha kännedom om sjukhuset och dess verksamhet, skriver organisationen.

Människor i området har drabbats hårt av striderna och sjukhuset har bombats en gång tidigare, innan MSF började stödja det.

Nära 6 000 döda

MSF anklagar alliansen för att i flygräder ha förstört ett sjukhus i Haydan i slutet av oktober och en klinik i Taez i december, båda har anknytning till organisationen.

Över 5 800 personer har dödats i Jemen sedan mars. Omkring hälften av offren var civila, enligt FN. Åttio procent av befolkningen är i behov av humanitär hjälp.

På söndagen anlände FN-sändebudet Ismail Ould Cheikh Ahmed till huvudstaden Sanaa för att övertala de stridande parterna att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Hani Mohammed/AP/TT
Striderna är hårda i Saada och många hus ligger i ruiner. Arkivbild.