Nyheter Världen

MSF: Skydda rätten till sjukvård

En anställd vid Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz i Afghanistan inspekterar skadorna efter en amerikansk flygattack i oktober förra året. Arkivbild.
En anställd vid Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz i Afghanistan inspekterar skadorna efter en amerikansk flygattack i oktober förra året. Arkivbild.

Ett oerhört viktigt första steg. Det säger Mari Mörth, generalsekreterare från Läkare utan gränser (MSF) i Sverige, om FN-resolutionen som ska stoppa attacker mot sjukvårdsinrättningar.

FN:s säkerhetsråd antog på tisdagen en resolution som kräver att alla parter i konflikter skyddar sjukhus.

– Det är oerhört viktigt att säkerhetsrådet på nytt bekräftar staters åtagande att respektera internationell humanitär rätt. Det har hänt för många incidenter mot sjukvårdsinrättningar på sista tiden. Det är aldrig okej att attackera sjukvård, sjukvårdspersonal eller patienter, säger Mari Mörth.

Sjukhus bombas

Rapporterna om attacker mot sjukhus och hjälparbetare i världens krigszoner duggar allt tätare. På tisdagen, samma dag som frågan var uppe i säkerhetsrådet, angreps på nytt ett sjukhus i Aleppo i Syrien.

Sedan 2015 har det skett 117 attacker på Läkare Utan Gränser sjukvårdsinrättningar.

– Som en medicinsk humanitär aktör upplever vi det som att respekten för sjukvårdsinrättningar och medicinsk humanitär hjälp i konflikter urholkas, säger Mari Mörth.

Oberoende granskning

Konsekvenserna kan bli att hela regioner blir utan sjukvård, påpekar hon.

I FN-resolutionen ingår också krav på oberoende utredningar av attacker mot sjukvårdsinrättningar vilket Mari Mörth ser som mycket viktigt.

TT: Finns det inte risk att resolutionen blir ännu en papperstiger, som inte innebär någon egentlig förändring?

– Jo, absolut. Det är ett första litet, steg men för oss är det ett viktigt steg eftersom vi sett att det har hänt alldeles för många gånger att sjukhus bombas, att sjukvårdspersonal och patienter blir attackerade, säger Mari Mörth.