Nyheter Världen

Mugabe stannar "tills Gud kallar"

Zimbabwes president Robert Mugabe fyller 92, men har inga planer på att avgå. Arkivbild.
Zimbabwes president Robert Mugabe fyller 92, men har inga planer på att avgå. Arkivbild.

Robert Mugabe har fyllt 92 år men har inga planer på att lämna posten som Zimbabwes president. Inte heller har han velat utse någon efterträdare. Nyligen sade han att han stannar "tills Gud kallar".

Statliga medier i Zimbabwe var i helgen fyllda av hyllningar till jubilaren, som fyllde 92 år på söndagen. Han är den ledare som suttit längst i Afrika och den ende president som Zimbabwe haft. Mugabe tillträdde presidentposten 1980. 

Men hans ovilja att stiga åt sidan eller ens utse en efterträdare har lett till bittra interna strider inom hans eget parti Zanu-PF, där ledande företrädare försöker positionera sig för en post-Mugabe-era.

Den interna konflikten i det styrande partiet blockerar arbetet med att lösa landets akuta och mycket svåra problem – en stagnerande ekonomi och den värsta torkan på en generation.

– Ingen bryr sig om kriserna. Regeringen agerar inte eftersom Zanu-PF är för upptaget med frågan om Mugabes efterträdare, sade oppositionsledaren Morgan Tsvangirai i veckan, enligt Reuters.

Trots sin ålder fortsätter Robert Mugabe att hålla maratontal, men det väckte ett visst löje när han i september höll samma tal som månaden innan. Det spekuleras återkommande om hans hälsa, inte minst sedan han för ett år sedan föll i en trappa.

Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT
Zimbabwes president Robert Mugabe i ett tal nyligen, med hustrun Grace vid sin sida. Arkivbild.