Sport

Murray favorit på hemmaplan

Andy Murray tog tidigare i somras tillbaka sin coach, den gamle storspelaren Ivan Lendl. Arkivbild.
Andy Murray tog tidigare i somras tillbaka sin coach, den gamle storspelaren Ivan Lendl. Arkivbild.

Drömfinalen i Wimbledon uteblev.Talar det för att hemmafavoriten Andy Murray tar sin andra titel?– Jag tror alla förväntar sig att Murray ska vinna. Det kan bli hans fall, säger Sveriges förbundskapten Fredrik Rosengren.

Efter att tennisens dominante världsetta Novak Djokovic åkte ur Wimbledon tidigt i år öppnades dörren rejält för andraseedade Andy Murray, 29.

Skotten som i juni plockade tillbaka sin förre tränare Ivan Lendl efter ett par år. Under förra sejouren lyfte Murray bland annat Wimbledon-pokalen (2013).

Och efter återkomsten nu har Murray vunnit elva matcher i rad på gräs.

– Tycker att han gjorde ett genidrag genom att ta tillbaka Lendl i sin box. Häftigt att de kommit tillbaka till varandra och vinner han sedan en grand slam på det visar det vilken påverkan Lendl har på honom, säger Fredrik Rosengren, som även är klar som Viasats OS-expert.

Kanadensisk motståndare

Men det blir inte en annan publikfavorit, Roger Federer, som Murray möter i finalen utan kanadensaren Milos Raonic.

– Känslomässigt hade det varit en drömfinal för engelsmännen att få se Murray mot Federer. Det hade varit den ultimata finalen, så klart. Alla hade drömt om den finalen. Men slår man Federer är man en mycket välförtjänt finalist.

Rosengren är samtidigt inte överraskad att Raonic under söndagen spelar sin första grand slam-final.

– Han har visat rätt länge att han har kapaciteten att vara där uppe. Man höjer inte precis ögonbrynen att han spelar en så stor final. Jag hoppas att Raonic kan hitta balansen mellan hans anspänning och att njuta av att han är i en Wimbledon-final. För det är ju grymt stort för en spelare första gången.

"Inget att vara rädd för"

Rosengren fortsätter:

– Uppenbarligen är han i grym form. Han har inget att vara rädd för. Egentligen är det ju Murray som har mer press på sig eftersom det är hemma och att alla kanske nu förväntar sig att det blir lättare för Murray att vinna en Wimbledon-titel till. Men inte så säker på att det blir det. Tror nästan det hade blivit lättare att slå Federer än att slå Raonic.

Den svenske förbundskaptenen tycker att Murray är favorit, men att Raonic är tillräckligt bra för att vinna.

– Tror att Murray kan vara precis lika spänd som Raonic, men rutin har ju Murray från de här matcherna. Det har inte Raonic lika mycket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset