Sport

Murray säkrade historisk DC-titel

Matchfacit i finalen: 3–0.I hela turneringen: 11–0.Andy Murray är Storbritanniens hjälte efter landets första Davis Cup-titel på 79 år – och den avgörande segern mot David Goffin.

Storbritannien vann Davis Cup-finalen i tennis. Världstvåan Andy Murray avgjorde när han besegrade den belgiska ettan David Goffin med 3–0 i set: 6–3, 7–5, 6–3. Segern betydde ointagliga 3–1 i matcher.

Titeln var Storbritanniens tionde men den första sedan 1936, på 79 år.

– Jag trodde aldrig att vi skulle få chansen att gör det här och jag kan inte fatta att vi har gjort det, sade Murray i segerintervjun.

Andy Murray var den stora segerorganisatören. Han vann båda sina singlar och dubbeln ihop med storebror Jamie i finalen på gruset i Gent, och bidrog till elva av tolv brittiska segrar under året. Totalt hade han 11–0 i matchfacit, vilket bara har överträffats av John McEnroe som hade 12–0 1982.

Murray, McEnroe och Mats Wilander är de enda tre spelarna som haft ett singelfacit på 8–0 sedan elitdivisionen infördes 1981.

"Måste njuta"

Storbritannien besegrade USA, Frankrike och Australien på väg till finalen.

– Vi måste njuta av det här för vi får kanske aldrig möjligheten igen. Alla som har spelat har gjort det på en otroligt hög nivå, sade Murray.

Belgien valde att spela finalen på grus, Murrays sämsta underlag, men kunde inte få världstvåan att vackla.

Lärorik seger

Goffin vände i fredags mot för första gången i karriären 0–2 i set till seger 3–2, mot Kyle Edmund. På söndagen bröt han Murrays första servegame i tredje set, men blev sedan själv bruten tre gånger. Det sista genombrottet, vilket Murray säkrade med en delikat lobb, avslutade matchen och innebar starten för firandet.

Murray tror att Davis Cup-segern kan få positiva effekter även för hans individuella karriär.

– Härnäst kommer Australian Open (med start den 18 januari). Jag har förlorat finalen fyra gånger. Jag kan lära mig en hel del av hur jag har hanterat den här helgen. Jag ska försöka ta med mig det till Australien, sade Murray.