Sport

Murray vill njuta av andra titeln

Saken är klar. Andy Murray jublar efter att ha säkrat sin andra Wimbledontitel.
Saken är klar. Andy Murray jublar efter att ha säkrat sin andra Wimbledontitel.

Segern för tre år sedan tog slut på en lång brittisk titeltorka och kändes mer som "en lättnad".På söndagen hade Andy Murray andra känslor efter sin andra triumf i Wimbledon.– Jag ska se till att njuta mer nu, sade han efter att ha vunnit finalen i tre raka set mot Milos Raonic.

Efter 2 timmar och 47 minuter knöt Andy Murray näven och skrek ut sin glädje på centercourten. Han hade då fått se sin andra matchboll resultera efter att Milos Raonic slagit en backhand i nät.

Därefter kastade 29-årige Murray upp såväl racket som svettband på läktaren. Sedan satte han sig ned och lät segertårarna komma.

– Det här är den absolut viktigaste turneringen för mig varje år. Jag har haft några fantastiska tillfällen här och några riktigt tuffa förluster. Vinsterna känns extra bra med de tunga förlusterna i åtanke. Jag är stolt över att få hålla i bucklan igen, sade han i segertalet.

"Mycket press"

Senast var 2013. Det var då, året efter den tårdrypande finalförlusten mot Roger Federer, som Murray bröt den 77 år långa hemmaförbannelsen och blev första britt sedan Fred Perry 1936 att vinna på Wimbledons gräs.

– Jag ska se till att njuta av den här vinsten. Senast var det mest lättnad; det var så mycket press och anspänning att jag inte riktigt fick tillfälle att njuta, sade Murray.

De tre raka seten till trots var det en jämn och tajt final – exempelvis bara ett enda servegenombrott; när Murray gick fram till 4–3 i första set.

Andra och tredje set gick till tiebreak, men båda gångerna visade Murray att han hade ytterligare en nivå i sig. Han vann det andra setets tiebreak med 7–3 – och i det tredje gick Murray fram till 5–0, och skaffade sig fem matchbollar vid 6–1. Raonic räddade en, men det räckte inte. Den hårdservande 25-åringen – förste kanadensare på herrsidan att spela en grandslam-final – gjorde vad han kunde, men kunde inte följa upp den bragdartade insatsen i semifinalen mot Roger Federer med ännu en triumf.

– Andy spelade fantastiskt bra och förtjänar att vinna här en andra gång. Det här kommer att svida länge, så jag ska se till att – så länge de här banorna är gröna – komma tillbaka hit och få en ny chans, sade Raonic.

Avundades inte Cameron

Murray tog sin tredje grandslam-titel – förutom Wimbledon 2013 har han även en seger i US Open från 2012 – och befäster sin andraplats på världsrankningen bakom serben Novak Djokovic. På sedvanligt manér hyllade han sin motståndare.

– Jag spelade riktigt bra i dag, men Milos har haft några fantastiska veckor på gräs. Han tog en storartad seger mot Roger Federer och är en av de hårdast jobbande spelarna som finns, sade Murray.

Han kommenterade även det faktum att Storbritanniens premiärminister David Cameron var bland de många celebriteterna på plats.

– Att spela i Wimbledon är svårt, men jag skulle verkligen inte vilja vara premiärminister – det verkar vara ett omöjligt jobb.

Gissningsvis har Andy Murray – till skillnad från den till följde av brexit avgående Cameron – ett närapå hundraprocentigt stöd för tillfället.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset