Nöje Musik

Musikerkollegor sörjer Merle Haggard

Willie Nelson och Merle Haggard på scen tillsammans 2007. Arkivbild.
Willie Nelson och Merle Haggard på scen tillsammans 2007. Arkivbild.

Den hyllade countrysångaren Merle Haggard från Kalifornien har dött. Han blev 79 år och gick bort på sin födelsedag.

Countryikonen Merle Haggard gick bort i sviterna av en lugninflammation, samma dag som han fyllde 79 år, rapporterar amerikanska medier.

"Ingen har någonsin sjungit en sång med så mycket hjärta och känsla som Merle Haggard gjorde. Inte konstigt att det regnar i dag, till och med Gud gråter", skriver country-musikern Jake Owen på Twitter.

Haggard var en gigant inom countrymusiken, som skrev musik, sjöng, spelade gitarr och fiol. Bland hans mest kända låtar finns “Okie from muskogee", “Today I started loving you again" och “Working man blues".

Tolkades av Emmylou Harris

Han producerade 38 album som toppade listor och belönades med två Grammy under sin långa karriär. Han producerade också musik för film och tv, bland annat ledmotivet till tv-serien "Movin' on" från 1970-talet. Artister och band som Grateful Dead, Dolly Parton, The Byrds, Emmylou Harris och många andra har spelat hans låtar.

Haggard föddes och levde i Kalifornien. Uppväxten var fattig och kantades av småbrott. Ett misslyckats rånförsök sände honom till fängelset San Quentin på tre år i slutet av 1950-talet. Han såg där Johnny Cash uppträda och de två blev senare vänner, skriver Variety. Cash dotter, musikern Rosanne Cash, skriver på Twitter att hon är "förkrossad" av nyheten.

"En pionjär"

På sociala medier sörjer en rad musikerkollegorna Haggards bortgång.

Charlie Daniels skriver att "Countrymusiken har drabbats av en av sina största förluster någonsin". "Merl var en pionjär ... en äkta underhållare ... en legendar", skriver Carrie Underwood.

Hillary Scott, sångerska i Lady Antebellum, beskriver Haggard som en huvudperson inom countryn. "Vi kommer verkligen att sakna dig", skriver hon.

Även Willie Nelson, som skulle ha turnerat med Haggard i vår, har uttalat sig om hans; "Han var min bror. Min vän. Jag kommer att sakna honom", skriver han.

Chris Pizzello/AP/TT
Förra året fick Merle Haggard ta emot ett hederspris på en countrygala i Las Vegas. Arkivbild