Nyheter Sverige Sverige-topp

Mututredning mot Wallström tar tid

Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Mututredningen kring utrikesminister Margot Wallströms lägenhet tickar i dagarna in på sin femte månad.– Jag väntar fortfarande på resultatet av en del utredningsåtgärder, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Förundersökningen inleddes den 19 januari, efter att det framkommit att Margot Wallström (S) fått en hyreslägenhet från det skandalomsusade fackförbundet Kommunal.

Utredningen "rullar på", enligt Alf Johansson.

– Vi har hållit ett antal förhör och granskat en hel del material och dokumentation. Jag väntar fortfarande på resultatet av en del utredningsåtgärder, som jag har svårt att gå in närmare på, säger han.

Åklagaren vill inte heller avslöja om någon har blivit delgiven misstanke.

TT: Har Margot Wallström blivit förhörd?

– Det kommenterar jag inte heller.

Trots att utredningen av ett till synes enkelt ärende har sträckt sig över flera månader anser Alf Johansson inte att det är en överdriven tidsåtgång.

– Korruption är allvarligare ju högre befattningar personer som utreds har. Det är skillnad på att vara en tjänsteman i en mycket låg underordnad befattning på en myndighet som knappt någon känner till, jämfört med att vara myndighetschef eller ännu högre befattningshavare, säger han.

– Det innebär att med brottets allvar måste man utreda mer nogsamt.

Läs också