Sport

Mycket hjärta från Frida och Herta

Frida Andersén på Herta.
Frida Andersén på Herta.

Succé i EM för tre år sedan.Först nu är Frida Andersén tillbaka i ett mästerskap med Herta – och vilken OS-debut de bjöd på i terrängen.– Hon var så trött men hoppar när jag säger åt henne att göra det, säger Frida.

Tack vare ekipagets starka ritt över den nästan sex kilometer långa banan i Deodoro har Sverige chansen att klättra rejält i lagtävlingen och in i det sista utmana om bronset.

Frida och Herta klarade samtliga 33 hinder utan straffpoäng, men det gick lite för långsamt för att klara den snävt satta maxtiden. Men 9,20 i straffpoäng på tiden var inte mycket att bråka om med tanke på att ekipage efter ekipage antingen uteslöts, bommade ute på banan eller hade ett litet helsicke att ta sig i mål på en anständig tid.

"Hårt jobb"

För det svenska laget var det extra viktigt med en fullträff. Linda Algotsson, först ut med Fairnet, kom tidigt helt snett och efter tre utbrytningar var dagen förstörd.

– Det var hårt jobb. Jag visste inte riktigt när jag kom i mål hur många utbrytningar jag hade. Jag tog ju flera långa vägar och det var mycket cirkulerande. Han var spänd i början, i mitten var han med mig ganska bra, sen var han trött på slutet, säger Algotsson.

Med pressen på sig infriade Andersén och Herta alla förväntningar.

– Det var en utmaning från start till mål. De fem första hindren var hästen avvaktande. Jag tänkte jäklar, det blir tufft. Sedan släppte det och det kändes som vanligt igen, säger Andersén.

Felfri runda

– Det var helt fantastiskt. Hon (Herta) var så trött, men säger man åt henne att hoppa, så hoppar hon. Det kändes tungt på slutet så tiden är jag nöjd med.

– En felfri runda är alltid skönt.

Efter den kollektivt svaga svenska dressyren öppnar Anderséns prestation stora möjligheter för laget att avancera rejält. Nu hänger det på Sara Algotsson Ostholt och Ludwig Svennerstål.

– Kan vi hålla ihop det här så vore det fantastiskt, säger Frida Andersén.

Sverige låg tia efter dressyren. Medaljerna fördelas efter tisdagens hoppning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset