Sport Sport-topp

Mycket "luft" första träningsveckan

Förbundskapten Erik Hamrén inleder EM-lägret.
Förbundskapten Erik Hamrén inleder EM-lägret.

Erik Hamrén klev in på Scandic Anglais och hälsade välkommen till starten på EM-äventyret 2016.Det började lite trevande.Bara 14 av 23 spelare i truppen var på plats när det första träningslägret inleddes på måndagseftermiddagen.

Förbundskaptenen räknade till 15 men så kom han på att Pontus Wernbloom hört av sig och anfört magproblem som skäl till sen ankomst.

Med en dryg startelva tillgänglig av de uttagna EM-spelarna är det svårt att genomföra något som kan kallas för vettiga taktiska träningar på Stockholm Stadion och senare i veckan på Friends. Därför har Hamrén kallat in Muamer Tankovic, Johannes Hopf och Isaac Kiese Thelin till veckans träningar.

Den otursförföljde Albin Ekdal var en av många spelare som saknades i den kollektiva träningen. Han ramlade på ett glasbord under en utekväll och tvingades stanna på sjukhus i flera dagar med skärskador. Nu har han en dryg vecka på sig att bli frisk nog för en plats i EM-truppen.

På Stadion joggade han lätt.

– De har tagit stygnen på Albin. Läkningen har gått bra. Nu ska han ta lite blodtester, han tappade en hel del blod. Så ska vi se hur han kan återhämta sig under den här veckan. Min förhoppning är att han kan vara med, säger Hamrén som har fram till 31 maj på sig att avgöra om Ekdal är i tillräckligt gott skick för att få följa med till på planet till Frankrike.

Zlatan avstod träningen

I lördags kväll spelade Zlatan Ibrahimovic sin sista match i Paris Saint-Germain när han blev matchhjälte i cupfinalen mot Marseille. Nu är han på plats i Stockholm för landslagets första samling inför EM – men han var inte med i den kollektiva träningen om man undantar de lätta övningarna under uppvärmningen.

– Zlatan rehabtränar. Han har lite känning i vaden. Han har spelat de två senaste matcherna, men inte tränat så mycket fotboll mellan matcherna, säger Hamrén.

Allsvenska Oscar Lewicki, Malmö FF, Patrik Carlgren, AIK och Emir Kujovic, IFK Norrköping, har matcher i helgen. För FC Köpenhamns Robin Olsen, Ludwig Augustinsson och Erik Johansson, samt Marcus Berg i Panathinaikos och Kim Källström i Grasshoppers är ligasäsongen inte heller över.

Det är först i Båstad i nästa vecka, efter landskampen mot Slovenien i Malmö på måndag, som Hamrén skruvar upp förberedelserna. Först då är samtliga spelare på plats.

Individuellt anpassat

Fram till dess är det lite av fria aktiviteter under ansvar som gäller.

– Prioritet ett nu är att individuellt få spelare på plats så mycket som möjligt. Några har behov av att ta det lugnare, några att köra lite tuffare. Det blir mer enskild teori, feedback och individuellt taktiskt snack med spelarna.

– Fram till söndag har spelarna också möjlighet att sova var de vill.

– Vi samlas till frukost på hotellet klockan nio på morgonen och förbereder oss för träningen. Sedan har de lite mer "luft" och kan göra lite annat, som umgås med familj och vänner.

Genrepet spelas mot Wales på Friends Arena den 5 juni. Den 8 juni åker landslaget till EM-basen i Pornichet och sedan inleds EM för Sveriges del den 13 juni, mot Irland i Paris.