Sport

Mycket på spel i Parisfinalen

Novak Djokovic är klar för final i Franska mästerskapen, där han möter rivalen Andy Murray. Arkivbild.
Novak Djokovic är klar för final i Franska mästerskapen, där han möter rivalen Andy Murray. Arkivbild.

29-åringarna Novak Djokovic och Andy Murray möts i en pressad final i Franska mästerskapen.Båda vet att tiden börjar sina för att erövra den erkänt svåra titeln.– Ingen av oss vet hur många chanser till vi får att vinna här, säger Murray.

Franska mästerskapens herrsingelmästare ska krönas på söndagen och det står mellan två bekanta motståndare: Novak Djokovic, de senaste årens stora mästare, och Andy Murray, som har chansen att bli första brittiska spelare att vinna tävlingen sedan 1935.

Då ingen av dem har vunnit tävlingen tidigare är det en pressad final mellan två spelare som har mött varandra i hela sex grand slam-finaler.

– Det är givetvis en väldigt stor match för oss båda. Novak försöker fullborda en karriär-grand slam, och jag försöker vinna den här tävlingen för första gången, säger Murray.

"Mycket på spel"

– Ingen av oss vet hur många chanser till vi får att vinna här. Det tog Roger (Federer) lång tid att erövra den här tävlingen. Det är väldigt svårt att vinna här och mycket står på spel, fortsätter Murray.

29-åringarna börjar bli för gamla för att vinna i Paris, en tävling där fysik och uthållighet är de viktigaste faktorerna för att vinna. Om Djokovic segrar blir han den näst äldste någonsin att vinna tävlingen efter Andre Agassi 1999.

Djokovic söker revansch

Novak Djokovic kan dessutom fullborda en "Novak-slam", då han just nu håller de tre andra grand slam-titlarna med förra säsongen inräknad. Men för att erövra finalen måste han repa sig från förra årets fiasko i Paris, då han överraskande föll mot Stanislas Wawrinka i finalen.

– Jag har satt mig själv i precis den position jag ville vara i efter vad som hände i förra årets final. När jag inleder säsongen har jag alltid den här tävlingen högt upp på prioritetslistan, säger Djokovic.