Sport

Mycket snack om Zlatan i Tjeckien

Förbundskapten Pavel Vrba.
Förbundskapten Pavel Vrba.

Zlatan Ibrahimovic.Även i Tjeckien är han ett stort samtalsämne.– Han är extremt stark och det blir inte lätt, men vi tar oss an honom med förenade styrkor, säger mittbacken Tomas Sivok.

Tjeckiens lagkapten berättar att han och hans lagkamrater matats med bilder och information om Ibrahimovic inför tisdagens landskamp på Friends.

– Vi vet att han är en av de bästa anfallarna just nu och kanske i sin bästa form någonsin. Det blir inte enkelt, han är en fantastisk spelare och visade det mot Danmark. Men allt i det svenska laget handlar inte om Zlatan, fast vi måste ligga nära honom och inte ge honom utrymme, säger Sivok som mött Ibrahimovic tidigare.

Är Zlatan den bäste spelare du mött sedan EM 2012?

– Definitivt.

Test för Vrba

Skottland vann överraskande med 1–0 i Tjeckien i torsdags. Varken resultatet eller prestationen var i linje med vad förbundskaptenen Pavel Vrba ville se av sitt lag med drygt tre månader till EM.

– Mot Sverige vill jag se ett bättre passningsspel och helst ett och annat mål, säger han.

Tidigare under dagen jämförde svenske förbundskaptenen Erik Hamrén Tjeckien med Belgien, rätt mycket till Vrbas förvåning.

– Jag vet inte vilken match han såg då.

Vrba mönstrar en nästan helt ny startelva på Friends.

– Det är sista tillfället för många spelare att slå sig in i EM-truppen, men laget presenteras inte förrän på matchdagen. Min tanke är att rotera laget så mycket som möjligt och jag kommer att utnyttja samtliga sex byten. Jag vill ge så många spelare som möjligt chansen, säger Vrba.

Tränade Plzen

Han var tränaren som förde Viktoria Plzen till toppen i den tjeckiska ligan, vann två mästerskap och förde klubben till gruppspelet i Champions League.

När landslaget stod utan förbundskapten hösten 2013 var den hetaste kandidaten given, men det fanns en hake: Vrba satt fast i ett kontrakt med Plzen till 2015 och klubben ville helst inte släppa honom.

Men pengar är ett universellt smörjmedel och för motsvarande några miljoner svenska kronor köpte fotbollsförbundet loss honom.

Det var värt pengarna.

Tjeckien var ett av de första länderna att kvala in till sommarens EM-slutspel och fick senare sällskap till Frankrike från samma grupp av tvåan Island och trean Turkiet (playoff).

Landslaget är just nu rankat 25:a i världen.

I EM spelar Tjeckien i grupp D med Spanien, Kroatien och Turkiet och spelar första matchen mot Spanien i Toulouse den 13 juni, samma dag som Sverige inleder slutspelet mot Irland på Stade de France.

Läs också