Nyheter Världen

Mycket står på spel i Iranval

En väljare håller upp en bild på den reformvänliga kandidaten Frideh Olade Ghobad på ett valmöte i Teheran.
En väljare håller upp en bild på den reformvänliga kandidaten Frideh Olade Ghobad på ett valmöte i Teheran.

När det iranska folket går till dubbelval handlar det om beslut som kan komma att forma framtiden under lång tid. Bland annat väljs ledamöter till det mäktiga Expertrådet, som har till uppgift att utse landets högste ledare.

Upptakten till fredagens val till parlamentet och till Expertrådet har inte handlat så mycket om politiska frågor som om vem som ska få ställa upp. I veckor har det konservativa Väktarrådet granskat kandidaterna, och gallrat bort över hälften.

I båda valen utmanas de konservativa krafterna av moderata och reformvänliga kandidater som försöker göra politisk comeback. Många av kandidaterna som diskvalificerats av Väktarrådet är reformister, vilket har kritiserats av president Hassan Rouhani som fört landet närmare väst i och med avtalet om landets kärnenergiprogram.

– De har farit fram med lie, och rekordmånga potentiella kandidater har strukits från listorna. Det är ett instrument för de konservativa att, om inte rigga valet i ordets fulla bemärkelse, åtminstone skapa hinder för sina konkurrenter, säger Rouzbeh Parsi, Iranexpert och lektor vid Lunds universitet, till TT.

Plånboksfråga

En av de viktigaste valfrågorna är ekonomin. Iran kämpar med effekterna av flera år av internationella sanktioner, och resultatet i parlamentsvalet kommer i stor utsträckning att påverka Rouhanis förmåga att få igenom sin ekonomiska politik.

Reformister och anhängare till presidenten har lierat sig och försöker slå mynt av att de fick igenom kärnenergiavtalet, som ledde till att sanktionerna mot Iran lyftes.

– De framhåller att det är en utrikespolitisk vinst som kommer att leda till bättre ekonomi, och att fler liknande reformer är att vänta om väljarna röstar på dem. Ur presidentens perspektiv hade det dock varit bättre om avtalet trätt i kraft för ett halvår sedan, eftersom det inte hunnit ha så stor effekt, säger Parsi.

Valet till de 88 platserna i Expertrådet brukar inte få särskilt stor uppmärksamhet internationellt. Men i år är det särskilt intressant, eftersom rådets ledamöter, som sitter i åtta år, utser Irans högste ledare.

Kan falla ifrån

Det är inte helt otroligt att 76-åriga ayatolla Ali Khamenei dör under den kommande mandatperioden, och han har själv uppmanat människor att rösta.

– Liksom tidigare uppmanar vi alla, även de som inte tror på systemet och ledarskapet, att gå till valurnorna eftersom valet tillhör nationen, och systemet. Dagen då den nuvarande ledaren inte längre finns i den här världen ska den här kommittén välja en ledare som håller i nyckeln till revolutionens fortsatta väg framåt, sade Khamenei tidigare i ett tal i Teheran.

Ayatollan säger också i ett uttalande att han är övertygad om att valet kommer att innebära ett parlament som kan stå emot störningar från utländska makter.

Trots att många stoppats från att delta i valet, manar Rouhani det iranska folket att gå till valurnorna och välja bland de kandidater som finns kvar.

– Om en affär inte har de perfekta kläderna du vill köpa till ditt barn, kommer du fortfarande att köpa de bästa möjliga för att förhindra att ditt barn blir förkylt, sade presidenten tidigare.

Vahid Salemi/AP/TT
En valarbetare delar ut flygblad för kandidaten Parvaneh Salahshouri.
Vahid Salemi/AP/TT
Drygt 6 200 kandidater har godkänts för att ställa upp i parlamentsvalet.
Ebrahim Noroozi/AP/TT
Väljare på väg till ett konservativt valmöte i Teheran.
Vahid Salemi/AP/TT
Kampanjmöte till stöd för reformister som ställer upp i parlamentsvalet i Iran. Anhängare till en koalition av reformister och anhängare till president Hassan Rohani drog i gång valkampanjandet med ett gemensamt möte i Teheran.