Sport

Myggan knockar OS-golfen

Det internationella golfförbundets Ty Votaw, Peter Dawson och Anthony Scanlon förlorar mot myggan.
Det internationella golfförbundets Ty Votaw, Peter Dawson och Anthony Scanlon förlorar mot myggan.

Deppigast i golfvärlden just nu?De tre vise männen som investerat så mycket tid, kraft, pengar och förtroende i OS-golfen för att sedan gå på knockout mot en liten mygga.– Det är en otrolig besvikelse just nu, säger förbundshöjdaren Ty Votaw efter världstrean Jordan Spieths avhopp.

Det var ingen OS-fest när det internationella golfförbundets generalsekreterare Anthony Scanlon, dess ordförande Peter Dawson och vice ordförande Ty Votaw skulle presentera startfältet till Rio.

De tre – som alla har en bakgrund inom golfens proffsorganisationer eller inom IOK – har helt enkelt misslyckats med sitt uppdrag att locka de bästa spelarna.

Av de fyra bästa herrspelarna i världen – Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth och Rory McIlroy – kommer ingen till start.

Alla på grund av plötslig myggskräck.

– Personligen tycker jag att det har blivit en överreaktion kring zika-viruet, men det är upp till var och en att bedöma. Men man kan ju säga att det verkligen finns en hel del oro kring zika just inom herrgolfen, säger Peter Dawson.

– Samtidigt så känner vi en stor support från de bästa damspelarna, där så gott som alla ställer upp.

Sent avhopp

Bland herrarna ställer endast nio av de 30 högst rankade spelarna upp sedan Jordan Spieth, en av golfens affischnamn de senaste åren, plötsligt valde att dra sig ur på måndagsförmiddagen.

– Jordan får berätta själv varför han inte väljer att ställa upp, men under samtalet jag hade med honom kom hälsofrågan upp, säger Ty Votaw.

Även fransmannen Victor Dubuisson, rankad 78 i världen, och sydkoreanen K.T. Kim, 41, lämnade sent återbud.

Alla återbud skulle kunna göra golfens framtid i OS hotad, redan innan den kommit igång.

Ångerfull McEnroe

– Tennisen hade samma problem i början. 1988 valde John McEnroe bort OS för att istället spela en annan tävling samma vecka, men sedan efter ha sett hur högt Andre Agassi värderade sitt OS-guld i Atlanta och hur Rafael Nadal och Roger Federer såg på OS har han ändrat sig, och säger idag att han ångrar att han inte var med. Och Serena Williams brukar säga att om hennes hus skulle brinna ner så är det enda hon skulle springa in och rädda är OS-guldmedaljen, säger Ty Votaw.

I och med alla avhopp är Henrik Stenson näst högst rankade spelare i tävlingen, bara Bubba Watson ligger före.

I damtävlingen ställer samtliga uttagna – förutom 39-rankade Lee-Anne Pace – upp i tävlingen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset