Teknik Nyheter Världen

När dag plötsligt blir natt

I Indonesien går det snart att uppleva ett av de mest spektakulära naturfenomenen av dem alla – en total solförmörkelse.

– En total solförmörkelse inträffar i genomsnitt med 18 månaders mellanrum, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

I morgon bitti kommer mörkret plötsligt att ta över och förvandla dag till natt i den indonesiska övärlden.

– Man kan tycka att det är ofta, men inte sällan inträffar de över havet eller på någon otillgänglig plats eller på en plats där det oftast är dåligt väder, så det är inte så ofta som det är praktiskt möjligt att uppleva en total solförmörkelse. En partiell solförmärkelse, däremot, hade vi ju i Sverige för ganska precis ett år sedan, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Svårförutsägbar

Till skillnad från månförmörkelser, som ofta kan ses från ett relativt stort område på jorden, är scenen där en total solförmörkelse utspelar sig betydligt mindre. Skuggan faller i ett smalt band över jorden och inte sällan hamnar stora delar av skuggan i något eller några av världshaven (se grafik).

En solförmörkelse uppstår när månen hamnar mellan jorden och solen. Men eftersom månen rör sig runt jorden i en ellips och dessutom ligger i vinkel mot jorden, har solförmörkelser historiskt sett varit mycket svåra att förutsäga.

Skrämmande

– Förr sågs en solförmörkelse som något väldigt skrämmande. Men det finns något i den mänskliga naturen som gör att vi påverkas även i dag. Solen är ju det starkast lysande objektet på himlen. Den ligger bakom livet och styr klimatet. Även naturen reagerar på en solförmörkelse. Fåglarna slutar sjunga och det blir alldeles tyst, säger Maria Sundin.

I dag, däremot, har vi stenkoll på både månens och solens förehavanden. Och redan nästa år, den 21 augusti, kommer ännu en chans att se solen försvinna. Men i så fall måste du bege dig till Nordamerika, mellersta USA eller Kanada.

Läs också