Nyheter Världen

Nära vän Suu Kyis presidentkandidat

Aung San Suu Kyi nominerar sin vän Htin Kyaw till presidentkandidat. Arkivbild.
Aung San Suu Kyi nominerar sin vän Htin Kyaw till presidentkandidat. Arkivbild.

En nära vän till fredspristagaren Aung San Suu Kyi väntas inom kort utses till president i Burma, sedan han nominerats av hennes parti NLD.

Kandidaten, den 69-årige tidigare universitetsläraren Htin Kyaw, är i dag chef för Suu Kyis välgörenhetsstiftelse. Han har varit vän med Suu Kyi sedan de gick i skolan ihop och arbetade en tid som hennes chaufför.

Nomineringen kommer först fyra månader efter NLD:s jordskredsseger i Burmas parlamentsval, då partiet fick cirka 80 procent av rösterna. In i det sista har Suu Kyi arbetat för att få bort den klausul i Burmas författning som hindrar henne att själv ta över presidentposten. Men hon har inte lyckats nå en överenskommelse med militären, som nu tvingas lämna över den delen av makten, rapporterar BBC.

Regeln säger att en person med utländska barn inte får utses till president och innebär att Suu Kyi, vars barn är brittiska medborgare, inte är valbar. Men hon har gjort klart att hon kommer att styra landet genom ett ombud.

Att det ombudet blir Htin Kyaw är nära nog säkert, eftersom NLD kontrollerar både under- och överhuset i parlamentet.

Militären har i praktiken vetorätt mot ändringar i författningen och fortsätter att kontrollera flera nyckelämbeten, såsom försvars- och inrikesministerposterna.