Nyheter Sverige

Nässprej mot överdoser försenas

Nässprej med naloxon tar bort ruset av heroin inom bara några minuter och kan rädda livet på den som har tagit en överdos. Arkivbild.
Nässprej med naloxon tar bort ruset av heroin inom bara några minuter och kan rädda livet på den som har tagit en överdos. Arkivbild.

Nässprej med ämnet naloxon kan rädda liv vid en narkotikaöverdos. Region Skåne vill vara först ut i landet med att testa nässprejen, men projektet kan bli ett år försenat, skriver Svenska Dagbladet.

– Det finns olika anledningar till att det dröjer som handlar om juridik och distribution. I dag finns naloxon bara i injektionsform och vi vill använda nässprej, säger regionrådet Anders Åkesson (MP) till SvD. Han hoppas att projektet kan starta i slutet av året.

Läkemedelsverket behöver utfärda en licens för att sprejen ska kunna användas i Sverige och det har dröjt.

Region Skåne hoppades komma i gång med pilotprojektet, där missbrukare ska kunna få nässprejen utskriven på recept, redan vid senaste årsskiftet. I protest mot dröjsmålet planerar Svenska brukarföreningen att dela ut naloxon gratis på Sergels torg i Stockholm inom några veckor. Bakom donationen av läkemedlet står Open Society Foundations som är grundat av miljardären George Soros.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset