Teknik Nyheter Världen Sverige

Nätattack mot FBI – Obama agerar

20 000 FBI-anställdas information har läckt ut. Arkivbild.
20 000 FBI-anställdas information har läckt ut. Arkivbild.

Datahackare har publicerat kontaktinformation till 20 000 anställda vid federala polisen FBI i USA. Informationen ska de ha kommit över genom att ta sig in i justitiedepartementets databas. Bara en dag tidigare offentliggjorde hackarna liknande uppgifter om nästan 10 000 anställda vid departementet för inrikes säkerhet, uppger CNN.

President Barack Obama presenterade på tisdagen en "nationell handlingsplan" för att se över säkerheten i de amerikanska myndigheternas nätverk. En särskild kommission ska också tillsättas för att förbättra säkerhetsmedvetandet. Presidenten begärde en 35-procentig budgetökning när det gäller nätsäkerhet.

Namn, titlar, telefonnummer och e-postadresser fanns i informationen om de FBI-anställda. Hackerattacken utreds nu av justitiedepartementet.

– Vi tar detta på största allvar och fortsätter att arbeta med defensiva åtgärder för att skydda information. All aktivitet som bedöms vara brottslig kommer att överlämnas till polisen för utredning, säger departementets talesman Peter Carr.

Hackarna, som twittrade från kontot @DotGovs, skrev: "När ska den amerikanska regeringen inse att vi inte kommer att sluta förrän de bryter förbindelserna med Israel."