Nyheter Världen

Nödhjälp når belägrad stad

Röda halvmånen har för första gången sedan 2012 kommit in med en större hjälpsändning i staden Daraya. Arkivbild.
Röda halvmånen har för första gången sedan 2012 kommit in med en större hjälpsändning i staden Daraya. Arkivbild.

Efter flera år har nödhjälp nått fram till staden Daraya, medan andra belägrade områden ännu väntar på den syriska regimens godkännande.I norra Syrien har USA-stödda rebellstyrkor skurit av alla vägar till och från den IS-kontrollerade staden Manbij.

Under torsdagen nådde en konvoj med livsmedel fram till den syriska staden Daraya. Det är den första större leveransen av mat till staden som belägras av regimen sedan 2012, enligt hjälporganisationen Röda halvmånen.

– Nio lastbilar lastas nu av i Daraya. De har med sig livsmedel, inklusive torrvaror och mjöl, samt sjukvårdsmaterial, sade Tamam Mehrez på syriska Röda halvmånen.

Bomber föll

Maten kommer att räcka till 2 400 personer i en månad, medan mediciner och sjukvårdsmaterial kommer att räcka till 4 000 invånare, uppger en talesperson för FN.

Bara timmar efter nödleveransen föll återigen bomber över Daraya. Minst 18 bomber släpptes över staden, uppger det lokala ledarskapets Facebooksida.

Under dagen har Syriens regering gett grönt ljus för FN att leverera hjälp till 15 av 19 belägrade områden i det krigshärjade landet.

Manbij omringad

I norra Syrien har staden Manbij, nära gränsen till Turkiet, omringats av USA-stödda rebeller, uppger Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien (SOHR). Området har setts som strategiskt viktigt för IS för att kunnat frakta vapen och stridande till och från Syrien genom Turkiet.

Styrkorna från Syriska demokratiska styrkorna (SDF), som till stor del består av kurdiska grupper, har också blockerat vägen söderut från Manbij till al-Raqqa, som brukar benämnas som IS huvudstad i Syrien.

– För att jihadisterna ska nå den turkiska gränsen från al-Raqqa så måste de nu ta en väg som är farligare, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman.

Anonymous/AP/TT
Rök stiger upp från staden Manbij under den pågående offensiven mot den IS-kontrollerade staden i norra Syrien.