Nyheter Världen

Nödhjälp når fem belägrade områden

Hjälp på väg mot Madaya tidigare i år. Arkivbild.
Hjälp på väg mot Madaya tidigare i år. Arkivbild.

Hjälpinsatserna i Syrien har nått fem belägrade områden. Sammanlagt transporterar hundra lastbilar nödhjälp till invånare i krigsområden sedan FN fått igenom rätten att nå de utsatta.

De första kolonnerna med hjälp till svårt utsatta och belägrade områden i Syrien nådde fram på onsdagen. Sammanlagt 35 lastbilar kunde köra in i Mouadamiya al-Sham nära huvudstaden Damaskus, rapporterade syriska Röda Halvmånen, enligt BBC. Senare kunde hjälp även nå de drabbade i Madaya och Zabadani, som också ligger nära Damaskus samt orterna al-Foua och Kefraya i Idliib-provinsen. Nödhjälp för omkring 100 000 personer finns med i transporterna.

Nödtransporterna till sju platser godkändes av den syriska regimen på tisdagen, efter krissamtal med bland andra FN-sändebudet Staffan de Mistura.

FN beräknar att omkring en halv miljon invånare bor i områden som är belägrade.

Samtidigt kom besked om att representanter från ryska och amerikanska militären ska delta i det första mötet med den arbetsgrupp som ska diskutera vapenvila i Syrien på fredag, meddelar ryska utrikesdepartementet enligt Reuters.

– Implementeringen av överenskommelsen i München om en fredlig lösning i Syrien har redan inletts, sade Rysslands vice utrikesminister Gennadij Gatilov, och hänvisade till att diskussionerna om humanitär hjälp till belägrade områden inletts och kommer att fortsätta på torsdagen.