Nyheter Toppnyheter Världen

Nödhjälp tillåts i belägrade områden

Turkiska stridsvagnar vid gränsen till Syrien. Arkivbild.
Turkiska stridsvagnar vid gränsen till Syrien. Arkivbild.

Syriens regering godkänner att humanitär hjälp släpps in i sju belägrade områden. Transporter till områdena kan enligt FN starta med kort varsel.

FN:s talesperson Farhan Haq bekräftar det syriska beslutet och säger att kolonnerna kan börja köra "så snart som möjligt". Ett av de utsatta områdena som nämns är Madaya där invånare dör av svält.

Beskedet kom efter samtal som FN:s sändebud Staffan de Mistura genomfört med regeringsrepresentanter i Damaskus. de Mistura underströk i tisdagens samtal regeringens ansvar att se till att nödhjälp når utsatta.

Planer på nedtrappning

FN-sändebudet träffade bland annat utrikesminister Walid al-Moualem för att försöka hålla liv i stormakternas planer på en nedtrappning av våldet från och med fredag. Han hoppas att kunna samla de stridande parterna till de fredssamtal som skjutits upp till den 25 februari.

Samtidigt fanns motstridiga uppgifter om kraven på att sätta in marktrupper.

– Vi vill se en markoperation med våra internationella allierade, vilket vi försöker lyfta under våra möten, förklarade en högt uppsatt turkisk tjänsteman vid en presskonferens på tisdagen enligt AFP.

– Utan en markoperation är det omöjligt att stoppa striderna i Syrien.

Samtidigt underströk han att Turkiet inte kommer att gå in i grannlandet på egen hand, eller agera mot den USA-ledda koalitionens vilja.

Vill ha USA-stöd

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu sade i en intervju som nyhetsbyrån Reuters publicerade på tisdagen att insatser med marktrupper ännu inte har diskuterats på allvar med allierade. Cavusoglu hävdade att flera länder, bland dem Saudiarabien och Qatar, anser att marktrupper än nödvändigt för att få ett slut på kriget.

Insatsen är dock omöjlig utan stöd från stormakter som USA. Washington har hittills ställt sig avvisande.

USA har, förutom att leda koalitionens flygattacker mot Islamiska staten, hittills begränsat sig till att ge visst stöd till vad man ser som moderata rebellgrupper.

Sam Taylor/AP/TT
Ett sjukhus i Idlibprovinsen, som stöddes av Läkare utan gränser, var en av flera vårdinrättningar som bombades i flygattacker på måndagen.