Nyheter Världen

Nödhjälp vid turkiska gränsen

Flyende syrier samlas vid en gränsövergång mot Turkiet. Turkiska myndigheter har varnat för att ytterligare 70 000 människor kan tvingas på flykt om inte Syriens och Rysslands offensiv mot Aleppo stoppas.
Flyende syrier samlas vid en gränsövergång mot Turkiet. Turkiska myndigheter har varnat för att ytterligare 70 000 människor kan tvingas på flykt om inte Syriens och Rysslands offensiv mot Aleppo stoppas.

Turkiet har fortfarande inte öppnat sin gräns för de syriska flyktingar som flyr från det hårt ansatta Aleppo. Medan tiotusentals flyktingar väntar på den syriska sidan om gränsen kommer rapporter om luftangrepp mot syriska byar längs vägen från Aleppo till Turkiet.

Turkiet kan – "om nödvändigt" – öppna gränsen för de tiotusentals människor som flytt striderna i staden Aleppo i Syrien, säger president Recep Tayyip Erdogan.

Uppemot 35 000 människor har de två senaste dygnen samlats vid den turkiska gränsen, efter att den syriska regimen med stöd av ryska flygbombningar uppges ha omringat Aleppo, som varit ett av de viktigaste fästena för den syriska oppositionen.

Svagt motstånd

Journalisten Mohammed al-Khatieb bor i staden och berättar hur de boende hela tiden hör bombflygen i luften.

"De ryska flygplanen har bombat städer på landsbygden i norra Aleppo-provinsen. Jag är inte förvånad över utvecklingen med tanke på de framsteg som Assadregimens styrkor gjort den senaste tiden. Samtidigt är rebellernas motstånd svagt" skriver han i ett meddelande till TT.

Situationen för rebellerna har försvårats av att viktiga transportvägar skurits av, enligt al-Khatieb.

"Visst är det ett avgörande slag, men jag tror inte att det är det sista", säger han.

Flyganfall

Anfallen från regimen fortsatte under söndagen, det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som övervakar kriget, rapporterade om luftangrepp från ryska plan mot samhällen utanför Aleppo, vissa längs vägen mot den turkiska gränsen.

"I vissa delar av Aleppo har Assad-regimen skurit av den nord-sydliga korridoren... Turkiet är hotat" sade Turkiets president Tayyip Erdogan till dagstidningen Hürriyet.

Nödhjälp

Under dagen körde ambulanser och lastbilar med mat och förnödenheter över gränsen från Turkiet till flyktingarna på andra sidan gränsen.

Västvärlden har i hårda ordalag fördömt Rysslands och Syriens agerande, men EU har även krävt att Turkiet måste öppna gränsen för flyktingarna.