Nyheter Ekonomi Världen Sverige

Nödvändig gränskontroll kan skada

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tänker resa till Danmark för att diskutera hur länderna kan underlätta utbytet som försvårats av gränskontrollerna. Arkivbild.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) tänker resa till Danmark för att diskutera hur länderna kan underlätta utbytet som försvårats av gränskontrollerna. Arkivbild.

Gränskontrollerna i Europa kan på sikt försvåra utbytet och handeln mellan länder, enligt inrikesminister Anders Ygeman (S).Men så länge EU saknar bättre kontroll på sin yttre gräns tycker han att Sveriges gränskontroll är "fullt begriplig".

Trots att även Öresundsregionen, och gränsutbytet mellan Danmark och Sverige, riskerar att skadas vid långvariga id- och gränskontroller ser han ett stort behov av dessa – för att få ner antalet asylsökande i Sverige.

– Att kontrollerna behövs är solklart, säger Anders Ygeman till TT.

Press på EU

Främst två saker skulle kunna göra att det finns anledning att avskaffa kontrollerna, enligt Ygeman.

– Dels om EU får kontroll på sin yttre gräns, dels om EU tar ett gemensamt ansvar för flyktingpolitiken genom att omfördela flyktingar enligt det beslut som fattats, säger Ygeman och betonar att behovet av gränskontrollen på Hyllie station skulle minska om transportörernas id-kontroll i Danmark fungerar bra.

Inrikesministern tycker att dagens kontroller fungerar ganska bra och att det kaos som vissa debattörer befarade har uteblivit. Han medger att även Öresundsregionen kan drabbas av försvårat gränsutbyte på grund av kontroller, men slår fast att effekterna i Öresundsregionen måste ställas mot risken att inte ha kontroller.

– Vi hade kunnat ha tiotusentals människor på Malmös gator, som saknade tak över huvudet, om vi inte hade fattat dessa beslut, säger han.

Blundar inte för problem

Snart ska han besöka Danmark för att diskutera hur integrationen i Öresundsregionen kan fortsätta och pendlingen kan förbättras. I fredags besökte danske justitieministern Søren Pind Stockholm för att diskutera gränskontrollerna.

– Vi får inte blunda för de eventuella problem som kan uppstå, utan sätta oss med Danmark i lugn och ro och lösa problemen, säger Ygeman.

– Vi ska titta på minsta lilla byggsten för att underlätta för pendlarna.