Sport Friidrott Sport-topp

Nöjd Kallur sprang snabbt i Växjö

Susanna Kallur sprang på 7,35 i Växjö.
Susanna Kallur sprang på 7,35 i Växjö.

Fantastiskt, superkul, underbart.Det var Susanna Kallurs egna ord efter att utan smärtor ha sprungit 60 meter på snabba 7,35.– Kul att det gick så fort, säger hon till SVT.

Med mindre än ett halvår kvar till OS i Rio de Janeiro fortsätter "Sanna" Kallur att ta steg framåt i sin smått osannolika comeback på löparbanorna.

Efter förra helgens 7,42 på 60 meter i Falun bestämde sig Kallur för att ställa upp i Nordenkampen i Växjö.

Och det gick riktigt, riktigt bra. Svenskan hade en stark finish och sprang i mål på 7,35 – bara en hundradel efter Norges Ezinne Okparaebo.

– Jag är jättenöjd, säger Kallur till SVT.

– Målet var att bara försöka hålla mig lugn och cool och våga göra mitt lopp, och inte bli spänd och jaga.

"Dag för dag"

Det var första gången på sex år som den 34-åriga häcklöparen drog på sig den blågula landslagsdräkten. Att tiden var bra – endast elva hundradelar från Kallurs nio år gamla "pers" – var förstås glädjande. Men minst lika viktigt var att Sanna Kallur fortsätter att springa utan de bensmärtor som har varit en plågsam följetong i flera år.

– Det känns ingenting nu. Det är helt underbart. Men jag tar det dag för dag, säger hon till SVT.

Tack vare häckloppet i comebackförsöket i Karlsruhe förra året är Kallur kvalificerad för 60 meter häck inomhus-VM i Portland i mars. Men hon tänker fortsätta att skynda långsamt med häcklöpandet både på träning och tävling. Och att springa 60 meter slätt i VM är inte aktuellt enligt Kallur, även om hon skulle klara kvalgränsen (7,32) framöver.

– Nu vill jag bara sprinta och känna att jag är i bra form, säger hon till SVT.

– Snabbheten finns där. Nu gäller det bara att få bra träning och kontinuitet, och se till att jag känner mig smärtfri.

Lindh VM-klar

På 800 meter sprang Lovisa Lindh på nya personliga rekordet 2.02,33. Det var sjutton hundradelar under kvalgränsen till inomhus-VM.

– Det var grymt. Tränaren ropade med varvet kvar "du kan ta det" och då var det bara att köra, säger hon till Aftonbladet.

Ännu gladare var Sofie Skoog som i höjdhoppet tog sig över 1,94 – nytt personbästa och dessutom klarad kvalgräns till OS i Rio de Janeiro i sommar.

– Det känns helt fantastiskt. Jag har inte förstått det än, säger Skoog till Expressen.

Bland övriga resultat märktes Andreas Otterlings 8,01 i längd, Angelica Bengtssons 4,66 i stav och unga löparlöftet Sarah Lahtis 9.01,16 på 3 000 meter.

Sverige vann Nordenkampen – mot Norge, Finland och kombinationslaget Danmark/Island – både på herr- och damsidan.