Nyheter Sverige

Nöjesparker följer olycksutredning

Svenska nöjesparker följer utredningen efter bergochdalbaneolyckan i Skottland mycket noga. Arkivbild.
Svenska nöjesparker följer utredningen efter bergochdalbaneolyckan i Skottland mycket noga. Arkivbild.

Utredningen efter den allvarliga olyckan i en bergochdalbana i Skottland i helgen följs mycket noggrant av säkerhetsansvariga vid svenska nöjesparker.– Varje olycka som händer i branschen är en för mycket, säger Kenneth Berndtsson, säkerhetsansvarig på Liseberg.

Gröna Lund, Kolmården och Liseberg har högsäsong just nu. Åkattraktionerna lockar tusentals besökare dagligen. Olyckan i Skottland i söndags där åtta barn och två vuxna skadades sedan vagnar spårat ur i bergochdalbanan riskerar att skapa oro för att liknande olyckor kan inträffa också i Sverige.

– Som förälder och privatperson är det naturligtvis obehagligt när något sådant här inträffar. Men jag vet också hur mycket vi arbetar med säkerheten. Jag är inte orolig när mina barn sätter sig i någon av våra attraktioner, säger Annika Troselius, informationsansvarig vid Gröna Lund som liksom Kolmården ingår i Park and Resorts-koncernen.

Gick i konkurs

Fortfarande är det oklart vad som orsakade urspårningen. Enligt Annika Troselius gick bergochdalbanans leverantör i konkurs 2004.

Varken Liseberg eller Gröna Lund har några åkattraktioner från den aktuella tillverkaren.

– Men vi kommer att följa olycksutredningen rigoröst för att få veta vad som egentligen hände. Man ska också veta att det är väldigt ovanligt med allvarliga olyckor i nöjesparker. Enligt en utredning som internationella nöjesparksbranschen genomfört är risken att skada sig allvarligt en på 24 miljoner, säger Annika Troselius.

Lisebergs personal diskuterade olyckan under måndagsmorgonen.

– När sådant här inträffar leder det till ökad vaksamhet och medvetenhet. Säkerhet är inte förhandlingsbart, säger Kenneth Berndtsson.

Ny attraktion öppnar

Kolmården har av säkerhetsskäl tvingats skjuta upp premiärturen för nya attraktionen Wildlife. Enligt tillverkaren fanns en risk för fabrikationsfel på en tågdel. Nya cylindrar är på väg från USA och enligt parkens hemsida kan attraktionen förhoppningsvis öppna inom de närmaste dagarna.

"Vi har inte upptäckt något fel på våra tåg, men för oss är det en självklarhet att följa anvisningarna från tillverkarna av banan", säger Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck i ett uttalande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset