Sport

Nahar klar för Olympiatravet

Robert Bergh och hans stjärntravare Nahar. Arkivbild.
Robert Bergh och hans stjärntravare Nahar. Arkivbild.

Nahar är klar för Olympiatravet efter en imponerande seger i det sista uttagningsloppet på Umåker. Först krossade han ledaren Rocky Winner sedan höll elvaåringen undan för en trio jagande konkurrenter.– Jag kände att Nahar hade rätt flow i steget i dag, då är det inte många som slår honom, sade tränaren Robert Bergh.

Umeåbanan bjöd på ett öppet uttagningslopp, men Nahar var bara bäst. Robert Bergh körde fram utvändigt om ledaren Rocky Winner redan efter 600 meter och fortsatte i hårt tempo. På sista långsidan var spetshästen knäckt och Nahar ryckte åt sig en klar ledning.

Venkatesh, Cool Keeper och stallkamraten Ed You tog upp jakten men förgäves och Nahar höll undan och vann på 1.12,7.

– Han hade förstås mjölksyra på upploppet men kunde ända reda ut det och vinna säkert. Redan varvet kvar såg jag att ledaren var trött och då fick Nahargå på i sitt tempo, jag ville inte ta upp honom och bjuda in dom andra, kommenterade Bergh.

Nahar ägs av tvillingbröderna Daniel och Henrik Sedin som även har måltrean Ed You i sin ägo.

För Nahar väntar nu finalen på Åby om en vecka.

– Klart vi vill vara med där. Jag är inte orolig att möta nån annan häst när Nahar har sin bästa dag. Sedan vill vi gärna vara med i Elitloppet också, sade Bergh som vann loppet med Nahar för snart tre år sedan.

Finalfältet nästan klart

Olympiafinalen är i stort sett klar. BBS.Sugarlight, Nahar, Mosaique Face, och On Track Piraten har kvalat in efter att ha segrat i uttagningslopp. Spartan Kronos, Sauveur, Your Highness, Anna Mix, och Papagayo E har fått wild card och bjudits in av Åbytravet. Förstapriset är 1,5 miljoner kronor.

I torsdags svarade Delicious US för en finfin årsdebut i Bollnäs och fick omgående en inbjudan till Elitloppet. Daniel Redén presenterade ytterligare två amerikafödda topphästar på Umåker: Propulsion och Daley Lovin.

Propulsion obesegrad

Propulsion vann silverdivisionen väldigt enkelt efter en perfekt styrning av Örjan Kihlström. Det var femte starten i Sverige och femåringen är fortfarande obesegrad.

– En väldigt fin häst som bör kunna tävla i ännu högre klass framöver. Det var ny och längre distans (2640 meter) för honom men han kändes jättefin och vann lätt, sade Kihlström.

Kihlström körde favoriten Volstead i femåringsloppet Berth Johanssons memorial men det blev alldeles för hård öppning i 1.06-tempo för att få spets. Vinnaren Daley Lovin avvaktade i tredjepar utvändigt. När Erik Adielsson körde fram utvändigt om ledande Volstead runt slutsvängen var segern i stort sett klar.

– Den tuffa öppningen satt förstås i benen på Volstead medan vi fick ett bra lopp i tredjepar utvändigt. Men Daley Lovin är en jäkla bra häst och det var skönt att få ge honom ett snällt lopp, sade Adielsson.

Volstead fullföljde starkt som tvåa, drygt tre längder bakom vinnaren.