Sport

Nationalsången – ett känsligt ämne

"Jag har självklart den allra största respekt för spelare som av olika anledningar inte vill sjunga nationalsången i samband med våra matcher", säger Janne Andersson. Arkivbild.
"Jag har självklart den allra största respekt för spelare som av olika anledningar inte vill sjunga nationalsången i samband med våra matcher", säger Janne Andersson. Arkivbild.

Sveriges nye förbundskapten Janne Andersson backar från sitt uppmärksammade utspel om nationalsången.Men varför är ämnet så känsligt?– Vi har inte ett avslappnat förhållande till våra nationella symboler, säger idéhistorikern Mikela Lundahl.

Det var i slutet av Janne Anderssons sommarprogram i P1 som han bland annat sade: "Så lyssna nu om du står på gräsmattan inför avspark, lär dig texten, för denna sång sjunger vi tillsammans med fansen".

Många tolkade det som att landslagsspelarna måste sjunga med i nationalsången. Dagen efter var Andersson ångerfull.

"Jag förstår om det kanske tolkades så och jag håller med om att det inte blev bra, vilket jag är ledsen för. Jag var helt enkelt inte tillräckligt tydlig med vad jag menade", säger Janne Andersson till Svenska fotbollförbundets webbplats.

Första blåsvädret

Andersson, som därmed hamnat i sitt första blåsväder sedan han tillträdde efter EM, fortsätter:

"Jag har självklart den allra största respekt för spelare, eller andra människor också för den delen, som av olika anledningar inte vill sjunga nationalsången i samband med våra matcher."

Det är vanligt att svenska fotbollsstjärnorna står tysta när nationalsången spelas före landskamper. Zlatan Ibrahimovic sjöng till exempel aldrig med under sin tid i Blågult. 94-hjälten Stefan Schwarz gjorde det inte heller.

"Inte relevant"

Astrit Ajdarevic, lagkapten för herrlandslaget i OS, reagerade starkt när han efter förlusten mot Japan fick frågan om varför han också är tyst.

– Det är inte relevant om man sjunger eller inte. Jag vet var jag kommer ifrån och vad jag representerar. Jag vet varför jag spelar fotboll och jag vet vad Sverige har gjort för mig sedan jag kom till Sverige när jag var två år gammal, sade Ajdarevic.

Mikela Lundahl är idéhistoriker vid Göteborgs universitet.

– Sverige är speciellt när det gäller sitt förhållande till nationalism. Det är normen att inte yvas över sin svenskhet och där nationalsången på något sätt blivit en del av det. Och svenska flaggan också. I dag är det nästan bara nationalister som använder den svenska flaggan, säger hon.

Annorlunda i Danmark

Lundahl har nyligen bott tre år i Danmark och där är det helt annorlunda.

– Den danska flaggan är något som alla använder oavsett politisk åsikt. Vi har inte ett avslappnat förhållande till våra nationella symboler, dit både flaggan och nationalsången hör.

Hon pratar också om hur förvånade människor som kommit hit är över hur distanserade många svenskar är i sitt förhållande till sina nationella symboler.

– Att vi inte använder den svenska flaggan eller inte sjunger vår nationalsång i särskilt hög utsträckning jämförelsevis med många andra länder.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset