Nyheter Världen

Nato lovar stanna i Afghanistan

Nato lovar fortsatt stöd till de inhemska styrkorna i det krigshärjade Afghanistan.Bättring utlovas även när det gäller skyddet för humanitära insatser i landet.

– Vårt budskap är tydligt: Afghanistan står inte ensamt och vi är engagerade på lång sikt, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter att militäralliansen diskuterat Afghanistan på sitt toppmöte i Warszawa på lördagen.

Nato-länderna lovar att fortsätta utbilda afghanska säkerhetsstyrkor och bidra ekonomiskt till styrkorna åtminstone till år 2020. I gengäld lovar Afghanistan bland annat att fortsätta med reformer, bekämpa korruption och uppmuntra kvinnor att fullt ut ta plats i det afghanska samhället, inklusive i armén och den politiska processen.

Från svensk sida har framförts önskemål om en diskussion om hur vårdpersonal, sjukhus och andra humanitära insatser kan skyddas från krigshandlingar.

Efteråt lovade Nato-chefen att alliansen ska göra sitt yttersta för att undvika händelser som när ett sjukhus i Kunduz bombades i fjol.

– Skyddet av civila och sjukvårdsanställda ligger väldigt högt på vår dagordning. Det är en fråga vi har diskuterat med FN – som var närvarande i dag – och även nyligen med Röda korset. Vi kommer att fortsätta göra vårt yttersta för att undvika civila offer, sade Jens Stoltenberg på lördagen.