Nyheter Världen

Nattens vinnare: Clinton och Trump

Demokraternas Hillary Clinton hyllas av sina anhängare under den framgångsrika primärvalsnatten.
Demokraternas Hillary Clinton hyllas av sina anhängare under den framgångsrika primärvalsnatten.

Clinton och Trump stärker sina positioner i jakten på presidentkandidaturen i USA.Clinton tar hem samtliga fem delstater. Republikanen John Kasich vinner sin hemstat, det viktiga Ohio, medan Floridasenatorn Marco Rubio kastar in handduken.

Republikanernas Donald Trump vinner primärvalen i Florida, Illinois, North Carolina och Missouri.

– Att vinna med talen som vi gjort i Florida är fantastiskt, säger Trump i sitt segertal i Palm Beach, Florida.

Han säger att vinsterna kommer att fortsätta.

– Vi kommer att vinna, vinna, vinna!

Han medger att det finns en ilska bland hans anhängare.

– De är inte arga människor, men de vill att landet ska styras ordentligt, säger han och nämner handel, gränser och militären som exempel och lovade återigen att skydda rätten att bära vapen.

"Måste ena"

Demokraternas Hillary Clinton vinner minst fyra av nattens fem primärval och stärker sin ledning i kampen om Demokraternas presidentkandidatur. I staterna Florida, North Carolina, Illinois och Ohio utropas hon redan som segrare. I Missouri har hon en marginell ledning, men har själv redan förklarat sig som vinnare på Twitter.

– Vår nästa president måste sammanföra vårt land. Vi borde bryta ner barriärer, inte bygga murar, säger Clinton till anhängare.

– Vår kampanj har fått fler röster än någon annan kandidat oavsett parti, säger Clinton efter vinsten i North Carolina.

Agerar som vinnare

Både Clinton och Trump har nu börjat tala som om de redan utsetts till sina respektive partiers presidentkandidat anser Dag Blanck, docent vid Svenska institutet för nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– De har båda börjat agera som om de kommer att vinna. De försöker båda ena partiet bakom sig och sedan har de börjat argumentera som om det vore det allmänna valet i november, de har börjat tala om varandra, säger Dag Blanck och fortsätter:

Nu gäller de för dem båda att fånga upp sina konkurrenters anhängare inför det allmänna valet.

– Jag tror att det blir lättare för Clinton att få med sig Sanders röster än vad det blir för Trump. Det finns ett väldig starkt motstånd mot Trump också bland Republikaner. Det finns många på republikanernas sida som inte kan tänka sig att rösta på honom. Han är en väldigt polariserande kandidat, säger Blanck.

"Nattens utropstecken"

I Ohio fick nattens utropstecken, guvernör John Kasich, stöd från anhängare inom båda partierna.

– Han har fått 58 procent av rösterna i de senaste guvernörsvalen, så han har anhängare bland både Demokraterna och Republikanerna, konstaterar statsvetaren Dale Kuehne.

Men segern i Ohio är John Kasichs första, och det är i princip omöjligt för honom att samla ihop tillräckligt mycket delegater för att vinna Republikanernas kandidatur – om inte partiledningen lägger sig i eller sommarens partikonvent blir öppet (det vill säga ingen får över 50 procent av rösterna).

Rubio ger upp

Floridasenatorn Marco Rubio ger upp sina försök att bli Republikanernas presidentkandidat, efter att han förlorat i hemstaten mot Donald Trump.

– Även om det inte är Guds plan att jag ska bli president 2016, eller kanske någonsin, och även om min kampanj i dag avslutas, så är det faktum att jag kommit så här långt ett bevis på hur speciellt USA verkligen är, säger han till anhängare i Florida efter förlusten.

Jämnt i Missouri

Det var mycket jämnt mellan Trump och Ted Cruz i delstaten Missouri in i det sista. Trots förlusten lovar Cruz sina anhängare att fortsätta kampanjen. Han poängterade decentralisering och att minska Washingtons makt.

– Vi kommer att ta bort den federala stöveln från ryggarna på landets företag, säger han.

Han lovade också att stå på Israels sida, rusta militären och att riva sönder kärnvapenavtalet med Iran under hans "första dag på ämbetet".

– Om vi står tillsammans kan vi ha en gryning i USA, säger Cruz.

David J. Phillip/AP/TT
Republikanen Ted Cruz talade till sina anhängare under primärvalsnatten.
Gerald Herbert/AP/TT
Republikanernas Donald Trump vinner fyra av fem primärval.
Paul Sancya/AP/TT
Floridasenatorn Marco Rubio ger upp sina försök att bli Republikanernas presidentkandidat.