Sport

Neid hyllar den blågula taktiken

Tysklands förbundskapten Silvia Neid till vänster och Sveriges motsvarighet Pia Sundhage ställs mot varandra i OS-finalen.
Tysklands förbundskapten Silvia Neid till vänster och Sveriges motsvarighet Pia Sundhage ställs mot varandra i OS-finalen.

Det har varit sura miner både i USA och Brasilien. Men tyska förbundskaptenen Silvia Neid håller inte med om tråkstämpeln på Sverige.– De har slagit ut två favoriter. Vad mer kan man begära? säger hon inför OS-finalen.

Efter två VM-guld, åtta EM-guld och tre OS-brons är Tyskland, precis som Sverige, för första gången i en OS-final.

Sett till statistiken är det klar fördel för Tyskland. Utöver alla medaljer har laget dessutom slagit Sverige i nio raka mästerskapsmatcher, senast i åttondelsfinalen på VM i fjol.

Men Silvia Neid fäster inte så mycket vikt vid medaljsviten eller det tyska övertaget i statistiken.

– Det är historia nu. Sverige har slagit ut flera bra lag här, vi har ingen nytta av att vi vunnit i det förflutna, säger hon.

– Snarare har Sverige en liten fördel, de har upplevt stämningen här på Maracanã och de känner till gräsmattan.

"En supertaktik"

Den tyska förbundskaptenen och Pia Sundhage har mötts flera gånger både som spelare och som förbundskaptener. Neid säger sig vara imponerad av den svenska taktiken.

– De har en supertaktik. Mot starkare lag måste man anpassa sig, säger hon.

– Jag vet ju inte hur Pia tänker göra det mot oss, kanske på ett liknande sätt, kanske varierar hon det lite. Men oavsett måste vi hålla högt tempo framåt, hålla bollen i rörelse och låta motståndaren röra sig och hoppas att vi kommer till avslut också.

Efter de svenska framgångarna är Silvia Neid definitivt inte intresserad av en straffläggning i OS-finalen.

– Sverige har skjutit in sig på straffar, har gott om självförtroende och har en väldigt bra målvakt. Så vi gör hellre mål och vinner under de första 90 minuterna.

Jobbig start

Tyskland har precis som Sverige fått jobba sig in i OS-turneringen. Gruppspelet började med en förlust mot Kanada och oavgjort mot Australien, innan det tog fart via en storseger mot Zimbabwe. I kvartsfinalen blev det en knapp seger mot Kina, innan tyskorna fick revansch på Kanada med en 2–0-seger i semifinalen.

För Silvia Neid, förbundskapten sedan 2005, är OS-finalen det sista hon gör med landslaget. I september lämnar hon över till Steffi Jones, som varit assisterande förbundskapten sedan VM i fjol.

Längtan efter att sluta på topp är stor.

– Vad kunde vara bättre än att göra sista matchen med det tyska landslaget i en OS-final? Vi vill gärna ha det där guldet och spelarna kommer att göra allt för det, säger Neid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset