Nyheter Sverige

Nej, det är inte en väldigt gammal vitlök – det är en delikatess

Vitlöken har fått en svart kompis.
Vitlöken har fått en svart kompis.

Den svarta vitlöken gör succé och når helt nya umami-djup.

Den är fermenterad, karamelliserad och svart, den nya vitlöken har gjort entré på den svenska marknaden och Nöjesguidens krogredaktör Julia Gummesson har testat den.

Enligt henne saknar den alla negativa egenskaper som folk ofta förknippar med vitlök. Den är inte frän och tar inte över maten totalt.

► LÄS MER: Vitlökshärva sprängd - ska ha smugglat tusentals ton till Sverige

Istället är den svarta vitlöken mjuk och krämig. Hon beskriver smaken som söt molasses med balsamvinäger och mycket umami-smak.

För alla nyfikna matfantaster finns den svarta vitlöken i välsorterade mataffärer och passar utmärkt till hamburgare, såser och efterrätter.

► LÄS MER: De smugglade vitlök för 90 miljoner

Den svarta vitlöken är egentligen vanlig vitlök från början. Men genom en fermenteringsprocess under hög temperatur får den sitt karaktäristiska svarta utseende och krämiga konsistens.