Nyheter Sverige Hälsogranskaren

Nej, det är inte farligt att värma upp mat flera gånger

Kvalitén kan försämras både vad gäller konsistens och färg men det är enligt mikrobiologen Christina Lantz helt ofarligt att värma upp mat flera gånger.
Kvalitén kan försämras både vad gäller konsistens och färg men det är enligt mikrobiologen Christina Lantz helt ofarligt att värma upp mat flera gånger.

Många är rädda för att mat ska bli dålig om den värms upp flera gånger. Men enligt experten Christina Lantz är det helt ofarligt att mikra mat om och om igen.

Fullt ätbar mat slängs i rädsla för att den ska bli dålig om den värms upp flera gånger, något som får Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, att skaka på huvudet.

– Maten blir inte dålig av att värmas upp igen och igen det enda som kan påverkas är konsistens, smak och färg men det är inget som är farligt, säger hon.

Egentligen handlar det bara om hur man förvarar maten. Maten blir inte dålig av att värmas upp gång på gång. Det som kan påverka är hur länge efter att maten värmts upp som den står framme innan den kyls ner igen.

LÄS MER: Andrea, 23, har levt på sopor i fyra år

– Har du låtit maten stå framme länge kan det tillväxa bakterier. Det är svårt att säga om du kan värma upp maten tre, fyra eller fem gånger då allt beror på hur den hanteras däremellan, säger Christina Lantz.

Däremot ska man vara extra försiktig med att värma upp spenat och persilja på nytt då bladrika växter lättare kan ha jord kvar på sig där bakterierna kan gömma sig. Jordbakterierna kan då omvandla kväveföreningen nitrat till nitrit om matresterna kyls ned för långsamt eller förvaras för varmt.

Efter att du tillagat en maträtt ska du enligt Christina Lantz tänka på att kyla ned den ganska snabbt. Maten kan stå framme medan du äter men inte i timmar. Om maten förvaras i frysen eller kylen spelar ingen roll. Bortsett från att den håller längre i frysen. I kylen håller maten i uppemot en vecka medan den i frysen håller betydligt längre.

– Feta maträtter kan lätt förvaras i tre till sex månader och magra produkter i år. I frysen händer inget farligt med maten, det blir inga fler bakterier. Utan det som kan påverkas är kvalitén till exempel kan fettet härskna vilket är helt ofarligt men inte smakar så bra, säger Christina Lantz.

Vissa produkter kan även bli torra och färglösa efter att ha förvarats i frysen under en längre tid. Framförallt köttfärs är ett livsmedel som många tror är farligt att värma upp flera gånger enligt Christina.

LÄS MER: Nej, margarinet är inte alls fullt med kemikalier

– Köper du köttfärs i butiken, gör en köttfärssås och kyler ner den efter att du tillagat den så kan du absolut värma upp köttfärsåsen flera gånger så länge den hanterats på rätt sätt, säger hon.

Med rätt sätt menar hon att man sköter hygienen och inte låter matlådan stå framme för länge. Enligt henne kommer bakterier i mat oftast från oss själva, genom att vi har bakterier på händerna när vi hanterar maten.

– Ris ska man vara extra noga med att kyla ner snabbt. Där kan det annars bildas bakterier som ger ont i maten och kräkningar, säger hon.

Tyvärr är det svårt att känna om mat innehåller bakterier.

– Ofta känner man inte det då det inte känns i lukt och smak, säger Christina Lantz.

LÄS MER: Nej, det är inte farligt att träna när du är bakfull

Mer om Hälsa