Sport

Nero om zikaviruset: "Inte orolig"

Daniella Nero är inte rädd för att drabbas av zikaviruset som härjar i Brasilien. Arkivbild.
Daniella Nero är inte rädd för att drabbas av zikaviruset som härjar i Brasilien. Arkivbild.

Om knappt två veckor åker simhopparen Daniella Nero med landslaget till Rio för att försöka kvala in till OS. Samtidigt har smittspridningen av det fruktade zikaviruset klassats som ett internationellt nödläge.– Jag är inte orolig, säger Nero som pluggar till läkare.

I nuläget finns inga planer på att ställa in resan.

– Vi har kontinuerlig kontakt med SOK (Sveriges olympiska kommitté) som i sin tur har kontakt med sina läkare, med Rio, med smittskyddsinspektionen, alla instanser. Jag pratade med dem i går och vi förlitar oss på att de ger oss rätt indikationer, säger förbundskaptenen Ulrika Knape-Lindberg.

Daniella Nero, 26, är lugn – men inte för att hon är läkarstudent.

– Nej, jag går bara tredje året så vi har bara haft teoretisk kunskap ännu. Jag har följt den vanliga rapporteringen och så länge man är försiktig och följer de rekommendationer som finns så känner jag mig lugn.

– Dessutom tillhör vi inte riskgruppen, säger Nero, 3-metershopparen som är en av två tävlande svenskar tillsammans med Jesper Tolvers.

Riskgruppen för zikaviruset är gravida kvinnor. Viruset misstänks ligga bakom ett ökat antal av missbildningar bland nyfödda barn.

Världscuptävlingen, som samtidigt är OS-kval, avgörs 19–24 februari och den svenska truppen åker till Rio de Janeiro den 15 februari.