Nyheter Världen

Netanyahu: Ban uppmuntrar terror

FN-chefen Ban Ki-Moon och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid ett möte i Jerusalem i oktober förra året. Arkivbild.
FN-chefen Ban Ki-Moon och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid ett möte i Jerusalem i oktober förra året. Arkivbild.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagar FN-chefen Ban Ki-Moon för att "uppmuntra terrorism".Ban hade tidigare talat om palestiniernas frustration över Israels ockupation och sade att det var naturligt att göra motstånd.

– Det finns inget försvar för terror. De palestinska mördarna vill inte bygga en stat, de vill förstöra en stat, sade Netanyahu.

Ban Ki-Moon kritiserade Israels planer på att bygga fler bostäder i bosättningar på ockuperad mark och uppmanade Israel till ett bosättningsstopp.

– Palestinierns frustration växer under tyngden av ett halvt sekels ockupation och den lamslagna fredsprocessen, sade Ban i säkerhetsrådet.

Han sade vidare att "förtryckta folk har genom historien visat att det är mänskligt att reagera på ockupation".

Ban fördömde de senaste månadernas palestinska knivdåd mot israeler, men betonade samtidigt att ockupation ofta föder hat och extremism.

Ban Ki-Moon uttalade sig efter att Israels regering på måndagen godkänt planer på att bygga 153 bostäder på den ockuperade Västbanken. I förra veckan tog Israel över 150 hektar på Västbanken och gjorde den till statlig mark.

FN anser att de israeliska bosättningarna är olagliga och strider mot folkrätten. Omkring 380 000 israeler lever på Västbanken och 200 000 i östra Jerusalem, som Israel har annekterat.