Nyheter Toppnyheter Världen

Netanyahu: De skyldiga ska hittas

Räddningspersonal vid platsen för bombattentatet mot en buss i Jerusalem.
Räddningspersonal vid platsen för bombattentatet mot en buss i Jerusalem.

Minst 21 personer skadades varav två allvarligt när en bomb exploderade på en buss i Jerusalem.Premiärminister Benjamin Netanyahu lovar att de som ligger bakom dådet ska hittas.

Efter några timmars spekulationer bekräftade den israeliska polisen att det var en bomb som orsakade bussexplosionen. Den ska ha detonerat i de bakre delarna av bussen och spritt glassplitter, eld och rök omkring sig.

Också Braichie Sprung, talesperson för Jerusalems borgmästare Nir Barkat, säger att det var en sprängladdning.

– Den var liten, men det var definitivt en bomb, säger Braichie Sprung.

Möjligen gärningsman

Tv-bilder visade rök och lågor från explosionsplatsen i sydvästra Jerusalem i korsningen av Baramvägen och Hebronvägen.

Israeliska medier rapporterar samtidigt att en man, som skadats allvarligt i explosionen, inte hade några id-handlingar på sig och att han nu utreds som misstänkt bakom dådet.

Minst 21 människor har skadats varav två allvarligt. De flesta drabbade har brännskador eller har andats in rök, eller både och.

Explosionen på bussen startade en brand som sedan spred sig till en annan buss och en bil.

Premiärminister Netanyahu lovar att de skyldiga och dem som stöttar dem ska hittas och ställas till ansvar.

– Vi ska göra upp med dessa terrorister. Vi är i en pågående kamp mot terror, säger han.

Andra oroligheter

Islamistiska Hamas som styr i Gazaremsan säger att attacken är "ett naturligt svar" på israeliska brott, men Hamas tog inte på sig dådet.

Rädslan för terrorattacker mot bussar är stor, eftersom flera sådana tidigare har inträffat – inte minst under det andra palestinska upproret mellan 2000 och 2005.

Sedan oktober i fjol har andra slags oroligheter blossat upp. En våg av knivattacker, ramningar med bilar och skjutningar har riktats mot huvudsakligen israeler. Men Israel har svarat med stor kraft och sedan våldsvågen startade har 28 israeler och 201 palestinier dödats, enligt AFP. De flesta av de palestinier som dödats var gärningsmän bakom attacker, enligt israeliska myndigheter.