Nyheter Toppnyheter Världen

Netanyahu nobbar Obama

Netanyahu tackar nej till att träffa Obama i Vita huset. Arkivbild.
Netanyahu tackar nej till att träffa Obama i Vita huset. Arkivbild.

Vill Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hålla sig ifrån inblandning i primärvalen i USA – eller har relationen till Barack Obama nått en ny fryspunkt? Netanyahu tackar nej ett möte med presidenten nästa vecka.

Måndagens abrupta besked att premiärministern ställer in sin resa till Washington skapade stora rubriker i USA. Medier spekulerar om huruvida de frostiga relationerna mellan Netanyahu och Obama, som försämrades av förra sommarens kärnenergiavtal mellan Iran och världens stormakter, nu blivit ännu värre. Netanyahu motsätter sig kärnenergiavtalet starkt.

Via satellit

Det ursprungliga skälet till Netanyahus USA-resa var att han skulle delta i årsmötet för den inflytelserika proisraeliska lobbygruppen American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). Vita huset hade bjudit in till träff den 18 mars.

– Vi såg fram emot att stå värd för det bilaterala mötet och förvånades över att få reda på via medierna att premiärministern valt att ställa in sitt besök i stället för att acceptera vår inbjudan, säger Ned Price, talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men enligt Netanyahus kansli handlar den inställda resan om att premiärministern vill hålla sig borta från inblandning i de amerikanska primärvalen, och i stället valt att tala till AIPAC-mötet via satellit. Israels USA-ambassadör ska ha meddelat Vita huset redan i fredags att utsikterna var stora att resan inte skulle bli av, skriver nyhetsbyrån AFP.

Biden till Israel

Israel och USA har försökt att jobba sig förbi ledarnas ansträngda relationer och arbeta fram ett nytt försvarsstödsprogram som ska gälla i tio år. USA:s vicepresident Joe Biden väntades på tisdagen resa till Tel Aviv, bland annat för samtal med Netanyahu. I Bidens planer ingår även ett möte med den palestinske presidenten Mahmud Abbas.