Nöje Musik Metro Music

"Nevermind" ritade om musikkartan

Kurt Cobain, sångare och frontfigur i Nirvana. Arkivbild
Kurt Cobain, sångare och frontfigur i Nirvana. Arkivbild

I dagarna är det 25 år sedan Nirvanas album "Nevermind" släpptes i USA. Skivan blev inte bara bandets stora genombrott utan även startskottet för det tidiga 90-talets grungevåg som krossade den regerande pudelrocken.

Redan ett par månader efter släppet hade albumet såld platina, och i januari 1992 petade skivan ned Michael Jackson från förstaplatsen på den amerikanska albumlistan. 2003 hamnade "Nevermind" på en 17:e plats när Rolling Stone rankade världens 500 bästa skivor någonsin.

– Men jag lyssnar aldrig på albumet. Jag blev så distanserad från det efter den massiva succén, berättar producenten Butch Vig för Billboard, och säger att det dröjde 20 år innan han ens kunde börja närma sig skivan på nytt.

– Men skivan förändrade mitt liv förstås, och jag är fortfarande väldigt stolt över den.

Vig berättar också om bandet och sångaren Kurt Cobains ambivalens inför de enorma framgångarna och att sälja sig till ett storbolag:

– De ville bli världens största band, ingen tvekan om det. Och sedan blev de det för ett tag. När drömmen väl blev sann blev det svårt för honom (Kurt) att hantera sina inre demoner eftersom framgångarna inte nödvändigtvis gjorde honom lyckligare.

Nirvana följde upp succén med albumet "In utero" 1993. Året efter begick Kurt Cobain självmord, 27 år gammal.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset