Sport Sport-topp

NHL-spelares framtid i OS hotad

Henrik Lundqvist firar OS-guldet 2006. Arkivbild.
Henrik Lundqvist firar OS-guldet 2006. Arkivbild.

Det kan bli betydligt stjärnfattigare OS-turneringar i ishockey. IOK vill inte betala lika mycket som tidigare, enligt uppgifter.

Representanter från den nordamerikanska ishockeyligan, spelarfacket och internationella ishockeyförbundet ska vid ett möte ha informerats om Internationella olympiska kommitténs (IOK:s) planer, enligt ESPN.

IOK uppges inte vilja betala en del av de kostnader som tidigare gjorts till NHL och de spelare som deltar i OS. Sedan Nagano-OS 1998 har IOK betalat bland annat resekostnader och försäkringar.

En som skulle tycka att det var trist utan OS-spel är målvakten Henrik Lundqvist, till vardags spelande i New York Rangers.

– Det är den största och bästa scenen för ishockeyn. Då får man personer som vanligtvis inte följer med hockey att se på matcher, har han tidigare sagt till Reuters.

Det har en tid varit osäkert om ligans spelare – däribland många av världens bästa – kan komma att delta i framtida OS. NHL:s representanter är skeptiska till att pausa tävlingarna mer än två veckor och är också oroliga för skaderisken, men å andra sidan kan en OS-turnering locka till ett större intresse på den enorma asiatiska marknaden, då OS äger rum i sydkoreanska Pyeongchang 2018 och i Peking 2022.