Nyheter Världen

Nice: Angriparen sökte på jihadism

På strandpromenaden i Nice lämnar folk nu skräp på platsen där attentatsmannen dödades. Med sparkar och klotter som "Fegis" visar de sitt förakt för hans illdåd.
På strandpromenaden i Nice lämnar folk nu skräp på platsen där attentatsmannen dödades. Med sparkar och klotter som "Fegis" visar de sitt förakt för hans illdåd.

Attentatsmannen i Nice hade inga kända kopplingar till terrorgrupper. Men han sökte information om militant islam på nätet, berättar en åklagare.Åtta dagar före dådet började han också odla skägg.

Sökningarna och skägget tolkas nu som tecken på att gärningsmannen Mohamed Lahouaiej Bouhlel verkligen hade ett nyväckt intresse för radikala rörelser. Enligt åklagaren François Molins ska mannen själv ha sagt till andra att hans skägg hade religiös innebörd, skriver nyhetsbyrån AFP.

En tyst minut hölls på måndagen för att hedra dödsoffren. Men i NIce möttes premiärminister Manuel Valls av buanden.

– Avgå Valls! hördes en kvinna skrika när Valls lämnade strandgatan Promenade des Anglais.

Det var där 84 personer miste livet när attentatsmannen under en två kilometer lång vansinnesfärd medvetet mejade ner hundratals människor med en lastbil.

Tredje på 18 månader

Attacken på nationaldagen var det tredje terrorattentatet i Frankrike på ett och halvt år. Oppositionspolitiker har kritiserat regeringen för att inte göra nog för att stoppa blodbaden. Bland kritikerna finns förre presidenten och oppositionsledaren Nicolas Sarkozy, som sade att "allt som borde ha gjorts de senaste 18 månaderna inte har gjorts".

Inrikesminister Bernard Cazenueve kallar Sarkozys utspel för "skamligt" och säger sig vara chockad över att "vissa medlemmar i den politiska klassen inte respekterar sorgeperioden" på tre dagar.

Cazenueve har liksom åklagaren lyft fram att det inte finns bevis som knyter gärningsmannen till Islamiska staten (IS) eller andra terrornätverk. Men Cazeneuve håller öppet för möjligheten i uttalanden till radiostationen RTL:

– Vi kan inte utesluta att en obalanserad och väldigt våldsam individ har gått igenom en snabb radikalisering och utfört detta avskyvärda brott.

Långsam identifiering

IS har hävdat att en av dess "soldater" utfört dådet som svar på rörelsens uppmaningar att attackera länder som deltar i den USA-ledda alliansens flyganfall mot IS i Syrien och Irak.

Bouhlel ska enligt en källa nära utredningen ha sänt ett sms strax före attacken där han uttryckte sin tillfredsställelse över att ha fått tag på en pistol och diskuterat anskaffning av fler vapen.

Sex personer satt på måndagen fortfarande frihetsberövade, bland dem en alban som ska ha skaffat fram en pistol åt Bouhlel.

Hittills har 52 av offren officiellt identifierats. Det innebär oviss väntan för anhöriga. Myndigheterna försöker undvika misstag som gjordes efter attackerna i Paris i november.

Bland dödsoffren finns minst tio barn. 85 personer vårdas på sjukhus, 18 av dem är i kritiskt tillstånd.

Eric Gaillard/AP/TT
President François Hollande, premiärminister Manuel Valls och inrikesminister Bernard Cazenueve på väg till ett möte i fredags, dagen efter terrorattacken i Nice. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset