Nyheter Världen

Nice i sorg efter attentat

Många utländska medborgare finns bland de döda i attentatet, sade den franske presidenten Francois Hollande på fredagen.
Många utländska medborgare finns bland de döda i attentatet, sade den franske presidenten Francois Hollande på fredagen.

Minst 84 människor dödades i lastbilsattentatet i Nice – varav tio barn.Stämningen är tryckt bland de som gett sig ut på stadens gator och för att lämna blommor vid attentatsplatsen.

Invånarna och turisterna i Nice verkar ha lyssnat till uppmaningen att stanna inomhus efter attentatet som dödat minst 84 människor - varav tio barn. På det vanligtvis välbesökta torget Cours Saleya står många restauranger med tomma bord.

– Folk är rädda, även jag. Turistsäsongen är över i och med detta, säger en av kyparna.

Tusentals nationaldagsfirande befann sig på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice när en vit lastbil körde in i folkmassorna sent på torsdagskvällen. Föraren, identifierad som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, plöjde uppemot två kilometer genom massorna innan han stoppades av polis.

Sprang i panik

Offren föll som käglor. Människor sprang i panik från platsen, och föräldrar ska ha kastat sina barn över stängsel för att få dem i säkerhet.

Enligt vittnen lutade sig 31-åringen ut genom fönstret och sköt mot folk med ett handeldvapen innan han själv sköts ihjäl av polis, rapporterar radiokanalen France Info.

En motorcyklist försökte enligt flera vittnen stoppa lastbilsattacken, rapporterar AFP. Mc-föraren försökte öppna lastbilsdörren men körde omkull och hamnade under lastbilen.

Flera svenskar blev vittnen till massakern på strandpromenaden. Kristian Julius och hans sambo Mats slängde sig undan den framrusande lastbilen i sista stund.

– Jag tänker en sekund att det är en herrelös bil men sedan fattar jag att det är det ju inte. Så jag skriker åt Mats att vi måste springa åt sidan. Då kommer bilen ifatt och svänger emot oss. Vi springer mer åt sidan och så svänger den förbi bara några meter ifrån oss, säger Kristian Julius till TT.

Även han bevittnade hur en man kastade sig upp på lastbilen för att stoppa föraren men kastades av efter några tvära svängar.

Barn dödades

Många utländska medborgare finns bland de döda i attentatet.

202 personer skadades och omkring 52 personer vårdas för livshotande skador på sjukhus. Flera av dem svävar mellan liv och död, uppgav åklagare François Molins på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel – tunisisk medborgare med franskt uppehållstillstånd och sedan ett tiotal år bosatt i Nice – agerade på egen hand. 31-åringen var inte känd för den franska underrättelsetjänsten – däremot var han känd för annan brottslighet.

Ingen terrororganisation har tagit på sig dådet, men enligt åklagare Molins bär massmordet terrorns signum.

Tidigare under dagen sökte polis igenom gärningsmannens lägenhet. Flera grannar till Mohamed Lahouaiej Bouhlel beskriver honom som ensam och tystlåten. Enligt en granne visade gärningsmannen inga tydliga tecken på någon form av religionstillhörighet, rapporterar AFP.

Söker tröst

Den franska nationen är i chock och på helspänn. Människor har sökt sig ner till strandpromenaden för att lägga blommor, gosedjur och tända ljus. Många av de TT möter vill inte svara på frågor och flera av de som försöker berätta om den fasansfulla kvällen innan brister i gråt.

– Jag befann på en gata precis här ovanför, säger en ung kvinna från Finland innan tårarna tar över och rösten tjocknar.

Andra, som befann sig en bit bort från platsen, beskriver kaoset som utbröt efter att gärningsmannen plöjt in i folkmassan. Anette och Thomas Stenman satt och åt mat på en restaurang när människor plötsligt stormade in för att söka skydd.

– De sade åt oss att lägga oss ner på golvet. Sedan fick jag plötsligt en gevärspipa riktad mot mig. Det var polisen, men innan jag förstod det blev jag ordentligt rädd, säger Thomas Stenman.

Stora delar av stranden var under dagen avstängda, och på den del som var öppen valde få personer att lägga sig för att sola. En jazzfestival har ställts in och trafiken påverkats kraftigt eftersom vägen längs stranden spärrats av för trafik.

Tre dagars landssorg

Vid lunchtid anlände Frankrikes president François Hollande till Nice.

– Vi är förfärade. Men Frankrike är starkt och Frankrike kommer alltid att vara starkare än de fanatiker som attackerade oss i dag, sade Hollande i ett tv-sänt tal från Elyséepalatset i natt.

De undantagslagar som infördes efter Parisdåden och skulle upphöra den 26 juli väntas nu förlängas i tre månader. Arméreservister kommer att kallas in för att säkerställa säkerheten. Hollande har utlyst tre dagars landssorg med start på lördagen.

Luca Bruno/AP/TT
Tekniker undersökte lastbilen som användes för att köra igenom en folksamling i Nice på torsdagskvällen.
AP/TT
Frankrikes president i nattens tal.
Claude Paris/AP/TT
Ambulanser i Nice efter attacken.
Attentatet ägde rum på Promenade des Anglais i Nice.
Sebastian Lejon/TT
Anette och Thomas Stenman uppmanades att lägga sig ned på golvet på en restaurang.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset