Nyheter Toppnyheter Världen

Nicemördaren hade granskat brottsplats

Blommor och ljus har lagts ut i Nice för att hedra de döda i lastbilsattacken.
Blommor och ljus har lagts ut i Nice för att hedra de döda i lastbilsattacken.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel besökte den blivande brottsplatsen två gånger före dådet i Nice, där över 80 människor dödades.Enligt franska medier skickade 31-åringen också ett sms där han diskuterade vapen i samband med massmordet.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel körde sin hyrda lastbil till strandpromenaden i Nice två gånger dagarna före dådet, uppger en källa med insyn i utredningen till nyhetsbyrån AFP. Uppgifterna blev kända ungefär samtidigt som ytterligare två personer, en man och en kvinna, omhändertogs av polisen i Nice efter torsdagens attentat. De gripna har kopplingar till Bouhlel, rapporterar AFP med hänvisning till en källa inom rättsväsendet.

Samtidigt rapporterar lokala medier att massmördaren skickat sms där han uppmanat okända mottagare att "ta med fler vapen".

Inga bevis för jihadism

Terrorrörelsen Islamiska staten har i ett uttalande beskrivit Lahouaiej Bouhlel som en av terrororganisationens "soldater", och hävdar att han agerat utifrån IS uppmaningar till attacker mot västvärlden.

Hittills har dock inga bevis presenterats för att 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel hade kopplingar till jihadistiska nätverk.

Sex personer uppges vara frihetsberövade efter dådet på nationaldagskvällen, då lastbilen plöjde fram genom folkmassan på Promenade des Anglais i Nice och dödade 84 människor. Gärningsmannens exfru har tidigare förhörts, men hon släpptes på söndagen enligt BBC.

Uppmanade till värvning

Under lördagen rådde Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve medborgarna att ta värvning i landets reservinsatsstyrka, som närmast kan jämföras med svenska hemvärnet.

– Jag vill uppmana alla franska patrioter, som är villiga, att ansluta sig till den operativa reserven, sade han i fransk tv, enligt AFP.

Reservinsatsstyrkan är en avdelning inom franska militären bestående av franska medborgare som har i uppdrag att hjälpa landet vid nödsituationer, som ett väpnat angrepp eller en naturkatastrof.

Luca Bruno/AP/TT
Det var på torsdagskvällen 14 juli, Frankrikes nationaldag, som 84 människor dödades i lastbilsattacken i Nice.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset