Sport

Nicklas Lasus mål räddade Frölunda

Nicklas Lasu petar in Frölundas segermål i numerärt underläge förbi Karlskronas målvakt Johan Holmqvist.
Nicklas Lasu petar in Frölundas segermål i numerärt underläge förbi Karlskronas målvakt Johan Holmqvist.

Tre förluster i rad fick vara nog för topplaget Frölunda i SHL. Men segern mot tabelljumbon Karlskrona blev knapp. Nicklas Lasu petade in 3–2 i numerärt underläge med två och en halv minut kvar att spela.

Senast Karlskrona besökte Göteborg, i oktober, vann Frölunda med 7–1 och gästernas tränare Pelle Hånberg tackade för lektionen.

Men det är historia. Frölunda blev visserligen mästare i CHL genom att slå finska Kärpät i förra veckans final, men i den svenska ligan hade göteborgarna bara vunnit två av de sju senaste matcherna före onsdagen.

Nu bjöd Karlskrona rejält motstånd, spelade med både tanke och hjärta och skapade chanser matchen igenom. Frölunda gjorde en av sina sämre matcher denna säsong – men tog en mentalt väl behövlig seger efter de tre raka förlusterna på bortarink.

Tredje boxplay-målet

Mattias Guter sköt 2–2 för Karlskrona med knappt fyra minuter kvar. En minut senare blev Frölundabacken Elias Fälth utvisad.

Då avgjorde Nicklas Lasu, 26-årig center, arbetsmyra och boxplay-specialist i Frölunda. Han gjorde sitt sjunde mål för säsongen, och det tredje i numerärt underläge – fler än någon annan gjort i ligan.

Han bröt ett uppspel och kunde åka igenom det som fanns kvar av Karlskronas försvar.

– Det var bara en gubbe kvar, och han stod helt stilla. Sen är det inget jättebra avslut, bara något halvdant. Men jag får returen på bladet ändå, säger Nicklas Lasu om hur han fick in pucken bakom förre Frölundamålvakten Johan Holmqvist i Blekingelagets mål.

– Det är vinster som räknas nu, säger Lasu.

Efter målet hann Nicklas Lasu både täcka skott och hyllas av hemmapubliken. Han vill inte gå med på att Frölunda just nu kunde vara slitet av att laget tränat hårt efter nyår och samtidigt vunnit CHL, med de "extra" matcher det medfört.

Beröm för utstrålning

Tränaren Roger Rönnberg öser beröm över Frölundas matchhjälte.

– Han har varit bra ett längre tag, och var väldigt bra när vi vann CHL-finalen, säger Rönnberg.

– Det är viktigt att en av de assisterande kaptenerna spelar med det ansvaret och den utstrålningen.

Karlskronas tränare Pelle Hånberg var med rätta nöjd med lagets spel, men inte med resultatet.

– Det känns oerhört bittert när vi gör en så bra bortamatch mot Frölunda, säger Hånberg.