Nyheter Toppnyheter Världen

Nigerias armé anklagas för massaker

Nigerias president anklagar gruppen IMN för att vilja bilda en stat i staten, och polisen betecknar den som ett hot mot landets säkerhet. Arkivbild.
Nigerias president anklagar gruppen IMN för att vilja bilda en stat i staten, och polisen betecknar den som ett hot mot landets säkerhet. Arkivbild.

Amnesty anklagar Nigerias armé för att brutalt ha mördat hundratals män, kvinnor och barn under en räd mot en muslimsk grupp i staden Zaria i december.– De som var allvarligt skadade och inte kunde fly brändes levande, hävdar en överlevande.

Över 350 människor uppges ha dödats i striderna, som enligt Amnesty International började när knivbeväpnade medlemmar av den shiamuslimska gruppen IMN (Islamic Movement of Nigeria) försökte hindra en militärkonvoj att köra förbi nära gruppens högkvarter den 12 december.

Därefter uppges militären ha omringat flera byggnader i staden där medlemmar av gruppen fanns, bland annat dess ledare, Ibrahim al-Zakzaky, som greps under den tre dagar långa insatsen.

Kröp i skydd

– De som var svårt skadade och inte kunde fly brändes levande. Jag lyckades komma undan elden genom att krypa på knäna till ett intilliggande hus, där jag kunde gömma mig till nästa dag. Jag vet inte hur många skadade de brände till döds. Det var tiotals och åter tiotals, berättar Yusuf för Amnesty.

Enligt människorättsorganisationen ska militären efteråt ha spärrat av området för att sopa undan spåren av massakern, bland annat runt sjukhusets bårhus.

– När jag kom närmare såg jag att det var en enorm hög av kroppar staplade på varandra. Jag aldrig sett så många döda kroppar, berättar ett annat ögonvittne.

Misstänkt massgrav

Satellitbilder visar att flera byggnader, bland annat moskéer, har förstörts och Amnesty pekar ut platsen för en misstänkt massgrav i sin rapport.

En talesperson för den nigerianska militären avfärdar rapporten som en partsinlaga och säger till nyhetsbyrån Reuters att den saknar trovärdighet. Men de lokala myndigheterna i delstaten Kaduna har bekräftat att 347 människor dödades under oroligheterna.

En undersökningskommission har satts upp för att utreda händelsen och på måndag ska militären lägga fram sin bild av händelsen.

Amnesty International/TT
En satellitbild och ett fotografi som enligt Amnesty visar den plats där en massgrav med offer för massakern tros finnas.
Muhammed Giginyu/AP/TT
Medlemmar av den shiitiska gruppen IMN demonstrerade i julas, med krav på att ledaren Ibrahim al-Zakzaky ska släppas. Arkivbild.
Sunday Alamba/AP/TT
Den nigerianska militären nekar till anklagelserna, men lokala myndigheter erkänner att 350 människor dödats under oroligheterna. Arkivbild.