Sport Sport-topp

Nilshagen: "Jag är chockad"

Mads Hendeliowitz med hästen Jimmie Choo ersätter i det svenska dressyrlaget. Arkivbild.
Mads Hendeliowitz med hästen Jimmie Choo ersätter i det svenska dressyrlaget. Arkivbild.

OS-debutanten Therese Nilshagen får inte ställa upp i dressyrtävlingen.Hästen Dante stoppas.– Det var som en liten chock, absolut. Jag hade hoppet in i det sista, säger en förkrossad Nilshagen.Reserven Mads Hendeliowitz på hästen Jimmie Choo ersätter.

Therese Nilshagen fick kämpa med tårarna när hon träffade medierna efter morgonens tuffa besked i Rio.

Förutom dråpslaget att inte få tävla och OS-debutera är ovissheten det värsta. Ingen vet riktigt var rörelsestörningen sitter. Veterinären Jonas Thornell utesluter inte att det kan röra sig om en korsförlamning men vidare undersökningar, som med ultraljud, leder förhoppningsvis till klarhet.

– Det är en väldigt frisk häst, så jag vet inte vad det kan vara. Jag är chockad, säger Nilshagen.

– Det viktigaste är att hästen mår bra, men det var ju dumt att det här hände nu, mycket olyckligt, säger hon med en röst som stockar sig.

Jonas Thornell:

– Vi ser ingen svullnad eller något men ska undersöka med ultraljud.

Reserven Mads Hendeliowitz går in i tävlingen, som inleds i morgon, med hästen Jimmie Choo. Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Aurelio, Patrik Kittel/Deja och Juliette Ramel/Buriel ingår också i det svenska laget.

Therese Nilshagen var den stora skrällen i Bo Jenås OS-trupp. Nilshagen är från Stockholm och har gått den långa vägen. Direkt efter gymnasiet tog hon sig till Tyskland för att jobba som hästskötare.

– Jag hade ingen egen häst, inga meriter och mina föräldrar var emot att jag åkte till Tyskland. Men jag hade tur att komma till bra stall och kunde jobba mig upp, sade Nilshagen i Falsterbo i juli.

För några år sedan fick hon jobbet att utbilda och träna dressyrhingstar. En av dem var Dante Weltino, nu nio år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset