Sport Skidor

Nilsson fixade ny svensk VC-seger

Stina Nilsson vann igen.
Stina Nilsson vann igen.

Vilken succéhelg det blev för Stina Nilsson i slovenska Planica.Svenskan följde upp sprintsegern med att även vinna lagsprinten tillsammans med Ida Ingemarsdotter.

Nilsson och Ingemarsdotter slapp sina värsta konkurrenter, eftersom varken Maiken Caspersen Falla eller Ingvild Flugstad Østberg kom till start för Norge.

I stället var det det norska laget med Heidi Weng och Astrid Uhrenholdt Jacobsen som utgjorde det största hotet.

"Gjorde det perfekt"

Weng körde stenhårt på den näst sista sträckan, men Ingemarsdotter gjorde ett hästjobb och lyckades klänga sig fast i ryggen på norskan. Sista sträckan blev därmed en ren duell mellan Nilsson och Jacobsen.

– Ida gjorde det perfekt, jag fick loppet precis som jag ville, sade Nilsson i den officiella segerintervjun.

– Jag är väldigt glad. Det är roligt, för Ida och jag bildar ett väldigt bra par.

På slutsträckan var 22-åringen lika svår att tas med som på lördagen. Nilsson satte in attacken på samma ställe – och Jacobsen förmådde inte svara den här gången heller.

"Blev parkerad"

Efter totaldominansen i Tour de Ski blev Norge för ovanlighetens skull utan seger i helgen.

– Det är bättre än en tredjeplats, men inte tillräckligt bra för att vinna. Mot slutet hade Stina en växel som jag inte hade. Då blev jag helt enkelt parkerad, sade Jacobsen till nyhetsbyrån NTB.

Tyskland blev trea och Sveriges andralag, med Jonna Sundling och Hanna Falk, blev fyra.

Betydligt dystrare är sprintläget bland de svenska herrarna. Inget av de svenska lagen – Calle Halfvarsson/Teodor Peterson och Anton Lindblad/Gustav Nordström – lyckades ta sig till final. Där gjorde Federico Pellegrino precis som Stina Nilsson, attackerade på väg in mot upploppet och såg till att Italien vann före Frankrike.