Sport

Nilsson: "Man får chansa lite"

Supertalangen Lukas Nilsson, 19, ska i helgen vara med och försöka spela Sverige till handbollens OS-turnering i Rio de Janeiro till sommaren. Iran, Slovenien och Spanien väntar i OS-kvalet i Malmö Arena 8–10 april.
Supertalangen Lukas Nilsson, 19, ska i helgen vara med och försöka spela Sverige till handbollens OS-turnering i Rio de Janeiro till sommaren. Iran, Slovenien och Spanien väntar i OS-kvalet i Malmö Arena 8–10 april.

Överlägsen vinnare av elitseriens skytteliga – som 19-åring.Nu har Sverige blivit för litet för Lukas Nilsson. I sommar lämnar supertalangen Ystad för storklubben Kiel.– Man får chansa lite, säger vänsternian inför helgens OS-kval.

Mitt under sin mästerskapsdebut i Polen-EM i vintras höll Lukas Nilsson en presskonferens och förkunnade att han skrivit på för den tyska storklubben Kiel.

– Detta är min tredje säsong i elitserien. Jag tycker att det har gått väldigt bra – jag har tagit stora steg för varje säsong med hjälp av mina tränare och lagkamrater. Jag kände att jag ville prova på något nytt. Då blev det Kiel – jag hade en bra magkänsla när jag träffade dem. Man får chansa lite, säger Ystadsstjärnan.

TT: Chansa?

– Ja, jag kommer ju till en bra klubb, men man måste våga prova på något nytt.

"Svartnade för ögonen"

Så sent som i december flyttade 19-åringen från föräldrahemmet till en egen lägenhet vid järnvägsstationen i Ystad. Nu måste han snart säga upp kontraktet. I juli flyttar han till Tyskland.

– Det är en väldigt stor utmaning att flytta till Kiel. Jag har bara bott här i Ystad i hela mitt liv och levt i Ystadsbubblan.

Kim Andersson – Sveriges främste spelare under tiden efter "Bengan Boys"-epoken – ser sin klubb- och landslagskamrat som ett i det närmaste unikt handbollslöfte.

– Det är en spelare som få länder får fram – det är kanske en spelare som ett land får fram vart tionde år, säger Ystadsspelaren till TT.

Nilsson själv ser och lär av Andersson, som i höstas återvände till Ystads IF och elitserien.

– Jag och Kim kommer bra överens, vi snackar väldigt mycket och jag lär mig extremt mycket av honom. Och han delar gärna med sig av sina kunskaper. Det är en sjukt viktig person den här säsongen för mig, säger 19-åringen.

Vänsternian vann grundseriens skytteliga överlägset med 215 mål på 31 matcher och hans Ystads IF är i kvartsfinal mot Malmö. Ett tag snurrade det dock på för snabbt för talangen. I februari tvingades han bryta derbyt mot Lugi och ta en paus från handbollen i några matcher.

– Det hade varit väldigt mycket ett tag. Man hade mycket tankar i huvudet och jag åkte på magkatarr på det. Jag kunde inte få i mig ordentligt med mat så jag gick ner sju kilo. Jag kunde inte aktivera mig utan att det svartnade för ögonen. Då kände jag att jag behövde en liten paus.

"Först ska man bli uttagen"

TT: Hur ser du på mästerskapsdebuten där du svarade för 24 EM-mål?

– Jag tycker ändå att jag presterade hyfsat bra för att vara första gången och vara så ung. Nu känner man att man klarade av det.

Nu vill han gärna föra Sverige till OS i Rio de Janeiro via ett framgångsrikt kval i Malmö Arena mot Iran, Slovenien och Spanien.

TT: Hur skulle det vara att få spela ett OS?

– Först ska man bli uttagen, säger 19-åringen med en bestämd min.

TT: Det blir du nog.

– Blir man det så är det ju en fantastisk upplevelse. Få bo i en OS-by och spela roliga och bra matcher hela tiden. Komma till Rio vore en upplevelse.